Centrul de Dializă, vizitat de turiști. Tot mai mulți cetățeni străini preferă să se trateze în Moldova

Embed:

Un italian a vizitat ţara noastră după ce s-a asigurat că poate să facă proceduri de dializă în condiţii moderne. Tratamentul a devenit posibil pentru cetăţenii străini datorită instituirii serviciului "dializa de vacanţă" la Centrul de Dializă a Spitalului Clinic Republican.

Filippo Roberto este dependent de dializă de şase ani. În Republica Moldova a venit, pentru prima dată, la invitaţia unor prieteni săptămâna trecută.

"Am făcut dializă şi în Franţa. E la fel ca și aici. Mi-a plăcut amabilitatea personalului, modul în care am fost tratat", a spus Filippo Roberto.

Filippo Roberto a decis să viziteze ţara noastră abia după ce s-a asigurat că va beneficia de tratament calitativ.

"Sincer, dacă nu aş fi găsit informaţii detaliate despre centru de dializă, nu aş fi riscat să vin", a adăugat pacientul.

Timp de trei luni, de la lansarea serviciului "Dializă în vacanţă" cinci cetăţeni străini au urmat tratament la Spitalul Clinic Republican.

Pacienţii, originari din Italia, Germania Franţa şi România, au făcut între patru şi şase proceduri de dializă.

"Starea lor nu este gravă. Ei sunt implicaţi în programe de dializă de cinci sau zece ani. Sunt pacienţi aflaţi în lista de aşteptare pentru transplant renal", a afirmat medicul nefrolog, Liliana Calestru.

Pacienţii străini se pot programa pentru procedurile de dializă prin internet, cu două săptămâni înainte de a sosi în ţară.

"Este necesar să prezinte o solicitare, la care sunt anexate documentele medicale necesare pentru continuarea tratamentului", a prezicat medicul nefrolog, Liliana Calestru.

Pacienţii străini plătesc pentru o procedură de dializă minimum 2.200 de lei.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu