Centre vocaţionale, deschise în mai multe localităţi. Elevii sunt încurajaţi să îmbrăţişeze o meserie încă de pe băncile şcolii

Embed:

Sunt încurajaţi să îmbrăţişeze o meserie încă de pe băncile şcolii. Este vorba despre copiii care frecventează centrele vocaţionale deschise în mai multe instituţii de învăţământ din ţară. Aici, elevii sunt instruiţi să sculpteze în lemn, să fotografieze sau învaţă arta culinăriei.

În satul Varniţa, din raionul Anenii Noi, au fost deschise două centre vocaţionale, unul de foto-video şi altul de sculptură în lemn. Cursurile sunt frecventate de 50 de elevi.

Elevii spun că aceste cursuri îi vor ajuta să obţină mai uşor o profesie:

"Am ales foto-video, e ceva nou pentru mine. Cred că în viitor îmi va trebui în viaţă".

"Îmi place să lucrez, o să îmi fie de folos în viaţă".

"Îmi place să fac totul din lemn, arată foarte frumos".

Conducerea liceului intenţionează, pe viitor, să extindă activitatea centrelor. "Copii sunt intersaţi să frecventeze aceste cercuri. La centrul vocaţional foto-video am deschis două grupe pentru că am fost suprasolicitaţi. E un schimb de experienţ. Vrem să motivăm şi alte instituţii din raionul Anenii Noi", a declarat directorul liceului din satul Varniţa, raionul Anenii Noi, Valentina Gorobâc.

"Copii sunt interesaţi. Mai sunt doritori şi eu cred că pe viitor o să facem încă o grupă", a precizat profesorul Cărpineanu Dumitru.

Cu suportul Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, în ţară au fost create 17 centre, pe şase arii vocaţionale: culinărie, foto-video, şah, lupte, secretariat şi sculptură în lemn.

"Scopul proiectului a fost de a dezvolta capacităţile copiilor în domenii vocaţionale, dar şi de a-i menţine supravegheaţi după orele de curs", a explicat reprezentantul FISM, Viorica Burlac.

Pentru dotarea unui astfel de centru cu mobilier şi utilaj s-au cheltuit câte 200 de mii de lei.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu