Centenarul Armistiţiului. Întreaga lume marchează cei 100 de ani de la încetarea Primului Război Mondial (VIDEO)

Embed:

Lumea celebrează azi pacea. Aproximativ 70 de şefi de stat şi de guvern, s-au reunit la Paris pentru a marca 100 de ani de la sfârşitul Primului Război Mondial. Gazdele lor, Emmanuel Macron, şi soţia sa Brigitte, i-au întâmpinat de dimineaţă la Palatul Elysee.

Ulterior, toţi au plecat în marş spre Arcul de Triumf. Acolo au fost comemorate cele 18 milioane de victime ale primei conflagrații mondiale.

"Nu-i uităm! Suntem responsabili să cinstim memoria celor care s-au sacrificat pentru libertatea noastră. Să nu încetăm să-i cinstim pe cei care au militat pentru idealuri, principii de viaţă superioare, pentru patriotism", a spus Emmanuel Macron, preşedintele Franţei. 

După ceremoniile de pe bulevardul Champs Elysee, liderii mondiali se vor reuni la un forum al Păcii.

Liderii american Donald Trump şi rus Vladimir Putin au sosit separat de alţi şefi de stat şi de guvern la ceremoniile ce marchează Centenarul Marelui Război organizate la Arcul de Triumf din Paris, potrivit imaginilor televizate.

Preşedintele Trump i-a salutat pe omologul său Emmanuel Macron, pe cancelarul Angela Merkel şi regele Mohammed al VI-lea al Marocului.

Preşedintele rus Vladimir Putin a sosit ultimul la ceremonie, apărând sub o umbrelă. El i-a salutat de asemenea pe omologii săi francez, american, pe soţiile lor, precum şi pe cancelarul german. Donald Trump şi Vladimir Putin se aflau la câţiva metri în tribuna oficială la această comemorare.

Nu doar la Paris este comemorat un secolul de la încheierea Primului Război Mondial. Clopotele au sunat în memoria martirilor, s-au aprins lumânări, au fost ridicate altare de flori şi s-au tras tunuri de arme peste tot în lume.

Memoria soldaţilor britanici a fost cinstită printr-un concert grandios la Royal Albert Hall din Londra. Printre spectatori au fost Regina Elizabeta, Prinţii Charles, William şi Harry alături de soţiile lor, dar şi alţi membri ai Casei Regale.

Soldaţi ai forţelor britanice au intrat în scenă cu steagurile tuturor ţărilor din Commonwealth, care au trimis oameni pe front în Primul Război Mondial. La finalul ceremoniei, din tavan au căzut mii de petale de maci, simbolul celor morţi în lupte.

Evenimente de comemorare s-au desfăşurat şi în Noua Zeelandă.

Depuneri de flori au avut loc şi la Canberra. Premierul Australiei a subliniat în discursul său că lumea trebuie să facă eforturi pentru a păstra pacea.

"Adesea, spunem că acei bărbaţi şi acele femei care au luptat erau neînfricați, dar nu cred asta. Să ai curaj nu înseamnă să nu ai frică", a spus Scott Morrison, premierul Australiei. 

Premisa Primului Război Mondial a fost asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, moștenitorul tronului austro-ungar, de un naționalist sârb în 28 iunie 1914.

Liderii politici de atunci credeau că războiul va dura câteva săptămâni şi va fi între Imperiul Austro-Ungar şi Serbia.

Nimeni nu anticipa că ar putea fi implicate statele lumii, că va dura patru ani şi va lăsa în urmă peste 18 milioane de victime.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu