Celebra peşteră "Emil Racoviţă" ar putea fi transformată într-un hotel subteran şi inclusă în circuitul turistic internaţional

Embed:

Celebra peşteră din nordul Moldovei “Emil Racoviţă” ar putea fi inclusă în circuitul turistic internaţional, iar unele dinte galeriile ei - transformate în hoteluri subterane. Cel puţin aceasta este intenţia Agenţiei Turismului şi Ministerului Mediului, care au organizat astăzi o expediţie în galeriile şi tunelurile peşterii.

Peştera "Emil Racoviţă" din satul Criva, raionul Briceni, este a șasea ca mărime din lume şi a treia între cele din ghips, dar și cea mai importantă din Republica Moldova. În interiorul acesteia se află peste 20 de lacuri. Timp de câteva ore, specialiştii au examinat labirinturile subterane.

"Ne aflăm la o adâncime de 15 metri. Cândva speologii au încercat să pătrundă, să meargă mai departe, deoarece sub noi se află un etaj inferior, care este inundat", a spus Igor Teleşman, speolog.

Autorităţile susţin că în următorii ani ar fi posibilă valorificarea peşterii. În curând va fi realizat un studiu de fezabilitate şi evaluat costul proiectului.

"Ar putea fi dezvoltate aceste caverne în nişte hotele subterane. Noi vedem practica asta în România unde salinele se transformă în hotele subterane", a explicat viceministrul Mediului, Lazăr Chirică.

În acest moment însă, accesul în galerii este aproape imposibil. "Scările nu sunt foarte stabile. E destul de periculos mai ales pentru persoanele care se tem de înălţime. Şi intrarea în peşteră este foarte îngustă. Probabil pentru persoanele care nu sunt bine pregătite fizic, ar fi mai dificil de intrat în peşteră", a declarat Victoria Barcari, reprezentantul Serviciului de Presă, Agenţia Turismului.

Galeriile peşterii Emil Racoviţă are o lungime de peste 90 de kilometri.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu