Cele şase avioane de vânătoare MIG 29, care au mai rămas în dotarea Armatei Naţionale, vor fi vândute

Embed:

Cele şase avioane de vânătoare MIG 29, care au mai rămas în dotarea Armatei Naţionale, vor fi vândute. Aparatele nu sunt funcţionale, iar reparaţia lor ar costa în jur de 30 de milioane de dolari. Ministrul Apărării, Vitalie Marinţă, susţine că o decizie în acest sens a fost deja luată, iar acum urmează să fie găsiţi cumpărătorii.

Ministrul Apărării consideră că avioanele MIG 29 trebuiau vândute încă acum zece ani, când starea lor tehnică era mai bună decât acum. Oficialul speră ca din banii obţinuţi în urma vânzării navelor, să fie cumpărate elicoptere.

Armata Naţională are acum în dotare cinci elicoptere. Patru dintre acestea se află în Afganistan, unde participă la misiuni umanitare sub egida ONU. De asemenea, în comandamentul aerian mai sunt şi patru avioane, două dintre care nu sunt funcţionale. Deşi nu avem tehnică aeriană, Armata Naţională are piloţi profesionişti.

Potrivit unui raport internaţional, în 1992, primul avion MIG 29 vândut de Republica Moldova, a fost livrat României, în contul unor datorii. Doi ani mai târziu, patru avioane de vânătoare din dotarea Armatei Naţionale au ajuns la rebelii din sudul Yemenului. Acum 13 ani, Statele Unite a cumpărat 19 avioane de vânătoare, contra sumei de 40 de milioane de dolari. De asemenea, în ultimii 9 ani Moldova a vândut 41 avioane militare de transport.

Lasă un comentariu