Cele mai sângeroase atentate teroriste care au avut loc în Rusia în ultimii 15 ani

Embed:

Rusia a fost în ultimii 15 ani ţinta mai multor atentate sângeroase. Atacurile au fost comise atât de rebelii ceceni, cât şi de islamişti, membri ai grupărilor teroriste.  

În data de 6 februarie 2004, un atacator sinucigaş s-a aruncat în aer într-o staţie de metrou din capitala Rusiei. 41 de oameni şi-au pierdut viaţa. Numărul victimelor a fost atât de mare, deoarece teroristul a comis atacul la o oră de vârf. Atentatul a fost atunci revendicat de gruparea cecenă Gazotan Murdaș.

Şapte luni luni mai târziu, în oraşul Beslan, din Osetia de Nord, s-a produs un atentat care a îngrozit o lume întreagă. Atunci, peste o mie de oameni, printre care şi 700 de copii, au fost ţinuţi ostatici timp de două zile într-o şcoală din localitate. Atacul terorist s-a soldat cu peste 300 de morţi, majoritatea copii. Atentatul a fost comis la comanda liderului militar cecen Shamil Basayev, care a murit în condiţii suspecte în 2006. Singurul terorist rămas în viaţă şi capturat de forţele speciale ruseşti, Nurpasha Kulaev, a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

În data de 29 martie 2010, două femei sinucigaşe au comis un dublu atentat terorist în diferite staţii de metrou din Moscova. Atunci, 41 de oameni au murit, iar peste 90 au fost răniţi. Responsabilitatea pentru acest atac şi-a luat-o militantul cecen Dokka Umarov. Individul a fost ucis trei ani mai târziu.

Capitala Rusiei a fost vizată de un nou atentat în ianuarie 2011. 37 de oameni şi-au pierdut viaţa, iar peste 170 au fost răniţi în urma unei explozii produse la aeroportului internaţional Domodedovo din Moscova. Atacul a fost revendicat de rebelii din Caucaz.

Doi ani mai târziu, în decembrie, în ajun de Revelion, regiunea rusă Volgograd a fost zguduită de un atentat. 18 oameni au murit, iar 45 au fost răniţi după ce o femeie s-a aruncat în aer într-o gară. Atentatul nu a fost revendicat.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu