Cele mai reuşite proiecte de eficienţă energetică, premiate în cadrul unei gale. S-au acordat granturi de milioane de lei

Cele mai reuşite 12 proiecte de eficienţă energetică au fost premiate în cadrul unei gale. Este vorba despre programe privind iluminatul stradal, termoizolarea şcolilor, grădiniţelor sau spitalelor, dar şi instalarea centralelor pe biomasă.

Autorităţile din Rezina s-au ales cu un premiu pentru trei proiecte de eficienţă energetică pe care le-au implementat în oraş în ultimii patru ani în oraş. Au reuşit să termoizoleze pereţii a două grădiniţe şi fac economii de 40 la sută pentru energia termică. De asemenea, au montat stâlpi pentru iluminatul public pe străzile principale. În total, Primăria Rezina a beneficiat de 10 milioane de lei din partea Fondului pentru Eficienţă Energetică.

"Dacă înainte era iluminat doar traseul unde merg maşinile, acum la noi s-a făcut şi iluminatul căilor de acces, acelea pe unde merg pietonii. Un proiect tare frumos şi performant", a menţionat Gheorghe Gâncu, viceprimarul oraşului Rezina.

Cu premii în cadrul Galei "Fii Energetic Eficient" s-au ales şi autorităţile din satul Rădoaia, Sângerei, acolo unde s-au cheltuit 1,5 milioane de lei pentru izolarea termică a grădiniţei.

"Când am făcut calcule am văzut că plata este mai mică faţă de anii trecuţi cu aproape 40 la sută. Până acum era frig, copiii erau nevoiţi să stea în haine groase. Dar acum e foarte cald, sunt mulţumiţi atât angajaţii grădiniţei cât şi părinţii", a specificat Ludmila Lipca, directorul grădiniţei "Romaniţa" din Rădoaia.  

"Fiecare din cele 12 proiecte este special, pentru că noi ca şi instituţie şi instrument financiar în acest domeniu avem nişte criterii tehnice minime care trebuiesc respectate. Cei care au respectat şi implementat aceste criterii au fost scoşi astăzi în evidenţă", a declarat Eugen Cozmulici, expert în atragerea investiţiilor Fondului pentru Eficienţa Energetică.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Economiei şi Fondul pentru Eficienţă Energetică.

"Sunt şase ani de activitate a Fondului, în decursul acestor şase ani s-a muncit foarte mult, au fost trecute în detaliu aproape 900 de dosare, dintre care circa 300 au fost selectate şi s-au acordat granturi de 680-690 de milioane de lei", a menţionat Chiril Gaburici, ministrul Economiei şi Infrastructurii. 

Concursul de premiere a celor mai reuşite proiecte de eficienţă energetică din Moldova a ajuns la a şaptea ediţie.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu