Cele mai mari zăcăminte de aur din lume FOTO

Aurul a fost, este şi va rămâne una dintre cele mai preţuite comori ale omenirii, fie la nivel de individ sau de grup. Cu atât mai importante sunt cele mai mari exploatări miniere şi zăcăminte de aur de pe întregul mapamond, scrie descoperă.ro.

 

 

 

 

Descoperă zece cele mai bogate şi valoroase mine şi zăcăminte de aur.

1. Bazinul minier Witwatersrand - Johannesburg, Africa de Sud.

Acesta este, de fapt, cel mai bogat zăcământ aurifer din lume descoperit până în prezent.
Experţii estimează că aproximativ 40% din aurul extras anual din lume provine de aici, din bazinul Witwatersrand.
Mineritul din zonă se face prin intermediul galeriilor de mare adâncime. Galeria de la Tau Tona are o adâncime de peste 4 kilometri. Zăcământul a fost descoperit în anul 1886 de către minerul australian George Walker, iar bogăţia aurului de aici a dus la fondarea metropolei de mai târziu, Johannesburg.

2. Carlin Trend - Nevada, Statele Unite

În anul 1961, John Livermore, un geolog din cadrul companiei Newmont Mining, a fost cel care a descoperit uriaşele rezerve de aur de la Carlin Trend. Newmont Mining a început exploatările în anul 1965, iar zona a devenit în scurt timp cunoscută drept una dintre cele mai bogate regiuni aurifere din lume. Zăcământul de la Carlin Trend produce circa 80 % din aurul extras anual în SUA. Dacă Nevada ar fi o ţară independentă, ar fi pe locul 4 în lume ca bogăţie în aur. Doar la nivelul anului 2008, din acest zăcământ a fost extras aur în valoare de 85 miliarde USD.

3. Grasberg - Indonezia

Mina Grasberg este situată în mijlocul munţilor din partea indoneziană a insulei Papua Noua Guinee, la altitudinea de peste 3.000 metri. Structura sa gigantică a făcut ca mina Grasberg să beneficieze de un episod special al serialului Super Structures, produs de Discovery Channel. Cei peste 19.500 angajaţi ai minei au extras şi prelucrat, numai în anul 2006, circa 610 800 tone cupru, 175 tone argint şi 58 tone de aur. Exploatările iniţiale au început în anul 1967 sub regimul dictatorului Suharto, dar în prezent consorţiul minier american Freeport-McMoRan deţine peste 90% din acţiuni.

4. Zăcământul Super Pit - Regiunea Kalgoorlie, Australia

Este cea mai mare exploatare minieră de suprafaţă de pe continentul austral, fiind îndeajuns de mare pentru a fi observată din spaţiul cosmic. Zăcământul de la Super Pit mai este denumit în jargonul local şi Golden Mile. În acea perioadă Super Pit era considerat pe bună dreptate, cel mai bogat zăcământ aurifer din lume înscris într-un pătrat cu latura de o milă (1.609). Zăcământul a fost exploatat neîntrerupt timp de peste 100 de ani, iar specialiştii susţin că mai există încă aici rezerve serioase de aur, care pot fi exploatate cel puţin până în preajma anului 2017.

5. Yanacocha - Peru

Zăcământul aurifer de la Yanacocha constituie exploatarea minieră situată la cea mai mare altitudine din întreaga lume. Exploatarea în sine se extinde pe o suprafaţă totală de peste 100 kilometri pătraţi, fiind cea mai mare exploatare din America Latină şi, posibil, a doua ca mărime din lume. Tot Yanacocha este considerată a fi una dintre cele mai profitabile exploatări aurifere de pe mapamond. Yanacocha este, totodată, cea mai mare exploatare auriferă deţinută de grupul Newmont Mining, şi principala sursă de venituri pentru această companie. Cei de la Newmont Minig au investit în Peru "doar" 2 miliarde USD, dar Yanacocha le-a adus deja un profit de peste 7 miliarde USD.

6. Gold Country - California, Statele Unite ale Americii

Gold Country este un termen-umbrelă pentru a desemna un imens zăcământ aurifer situat pe versantul vestic al Munţilor Sierra Madre, zăcâmânt care se întinde până în dreptul Autostrăzii 48.
Descoperirea zăcământului de aici a declanşat celebra goană după aur din California, fenomen desfăşurat între anii 1848-1855.

7. Mina Homestake - Dakota de Sud, Statele Unite ale Americii

Când mina Homestake din Dakota de Sud şi-a încetat aparent activităţile în pragul anului 2002, era cea mai mare şi mai adâncă mină auriferă din America de Nord. Timp de peste 125 ani, americanii au extras de aici cantitatea de 1.133 tone aur. Homestake Mining Company a fost fondată în anul 1877 de către George Hearst, tatăl mogulului media de mai târziu, William Randolph Hearst. Mina a jucat un rol important şi în domeniul cercetărilor din cadrul fizicii particulelor. Spre sfârşitul deceniului 1960-1970, cercetătorul Raymond Davis Jr. a condus echipa de fizicieni care a reuşit în premieră detectarea şi numărarea neutrinilor solari, cu ajutorul unui aparat special amplasat în interiorul minei.

8. Insula Lihir - Papua Noua Guinee

La aproximativ 800 kilometri nord-est de Port Moresby, în Marea Bismarck, se găseşte Insula Lihir. În estul insulei, compania Newcrest Mining exploatează metalul preţios din Mina Lihir. Insula a luat naştere ca urmare a activităţii vulcanice din zonă, iar aurul a fost descoperit iniţial în timpul prospecţiunilor din anul 1983, pentru ca exploatarea şi producţia sa să demareze odată cu anul 1997. Îmbunătăţirile şi modernizările recente permit producţia a peste 28 tone de aur anual, până în anul 2020. Conform specialiştilor, resursele totale de aur din mina Lihir sunt estimate la peste 1.134 tone de aur.

9. Mina Dawson - Teritoriul Yukon, Canada

În anul 1857 s-a declanşat celebra Goană după Aur spre Klondike. Majoritatea zăcămintelor de aur sunt localizate la peste 5 metri adâncime, în condiţiile în care doar pe perioada verii se pot efectua săpături, şi chiar atunci trebuie forat prin dificilul strat de permafrost. Iarna este exclusă orice activitate, căci temperaturile medii variază între -20 şi -35 grade Celsius.

10. Mina Hishikari - Japonia

Din punct de vedere istoric, majoritatea aurului produs în arhipelagul nipon a fost extras din doar două mine, iar până în anul 1980, nu exista niciun centru de comercializare a aurului extras din ţară. Schimbarea a venit odată cu anul următor. În 1981, când compania Sumimoto Metal Mining a descoperit cele mai mari filoane singulare de aur din întreaga lume, în locul care avea să devină mina Hishikari. Concentraţia de aur din zăcământul din Sumimoto este de la şase până la zece ori mai mare decât concentraţia medie dintr-o mină obişnuită de aur. Secretul acestei concentraţii maxime de aur rezidă în geologia unică a Japoniei. În ultimele milioane de ani, ridicarea spre suprafaţă a pungilor de magmă şi a fluidelor hidrotermale a dus la depunerea unor imense "vene" verticale de aur. În ultimii 25 ani, cantitatea de aur extras din Hishikari a depăşit cantitatea de aur extrasă în ultimii 400 ani de la cele două mine deschise anterior din Japonia.

Lasă un comentariu