Cele mai mari GAFE din lumea finanţelor

Embed:

Erori de calcule contabile, declaraţii şocante ale oamenilor de afaceri şi ţări retrogradate din greşeală. Este vorba despre cele mai mari greşeli din lumea finanţelor, care au zguduit pieţele bursiere, provocând pierderi de miliarde de euro, scrie publicaţia franceză "La Tribune".

Agenţia de evaluare financiară "Standard and Poor's" a comis o gafă incredibilă, când a anunţat că Franţa şi-a pierdut preţiosul rating de triplu A. Greşeala a provocat mânia Parisului, dar şi nervozitatea burselor. Specialiştii de la "Standard and Poor's" au explicat că, din cauza unei erori tehnice, a fost lansat automat mesajul care indica retrogradarea Franţei.

În 2006, un trader din Japonia a vândut, din neatenţie, 610.000 de acţiuni ale unei firme de recrutare pentru doar un yen. Sistemul informatic a ignorat încercarea dealerului de a anula ordinul greşit. El a fost nevoit să răscumpere acţiunile de pe piaţă, suferind pierderi mari.

La începutul acestui an, când era şef al Fondului Monetar Internaţional, Dominique Strauss-Kahn a făcut o declaraţie uluitoare. Oficialul a spus că locuitorii Greciei se află în rahat, iar neplata impozitelor este un sport naţional în această ţară.

Şi compania Google a comis o greşeală memorabilă, când a prezentat o cifră eronată privind veniturile din publicitate. Potrivit estimărilor, profitul urma să fie de aproape 10 miliarde de dolari, când în realitate previziunile arătau doar 6,8 miliarde de dolari.

Un cot ţinut pe tastatură poate provoca mari neplăceri. Aşa s-a întâmplat şi în cazul unui comerciant care a introdus de 145 de ori acelaşi ordin de vânzare. În consecinţă, dobânda obligaţiunilor emise pe 10 ani de statul francez a scăzut cu 1,4 la sută.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu