Cele mai îndrăgite colinde româneşti au răsunat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Capitală

Embed:

Cele mai cunoscute şi îndrăgite colinde româneşti au răsunat la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Capitală. Mai multe ansambluri folclorice din ţară şi-au dat întâlnire la evenimentul intitulat "Hristos se Naşte, slăviţi-l". Concertul a fost organizat al patrulea an la rând şi vine să promoveze tradiţiile strămoşeşti.

Toate colectivele artistice au venit cu un program special, alcătuit din colinde autentice din diferite zone ale ţării.

În cadrul evenimentului au evoluat mai multe formaţii folclorice din Chişinău, Sângerei, Căuşeni, Ştefan-Vodă, Ialoveni şi Criuleni.

"Venim cu mare drag în fiecare an deoarece ne place să colindăm, iar sărbătoarea Naşterii Domnului este importantă pentru poporul nostru creştin. "

"Pe deal făceam repetiţii, apoi mergeam pe la club prin sat. Era cu mult mai interesant, cu noi încă erau buneii care ne învăţau."

"Dragostea faţă de colinde am luat de la tatăl meu pe când buneii, părinţii tatălui meu tot au cântat şi în corul bisericesc până la adânci bătrâneţe."

Au colindat şi câteva colective formate din tineri, care spun că au preluat cu drag repretoriul celor mai în vârstă.

"Ne bucurăm să transmitem mai departe generaţiilor următoare, cântecele care au rămas de la buneii noştri. Pe care vrem să le cântăm cât mai frumos."

"Sunt îmbrăcată într-un costum naţional moldovenesc, format din ie, catrinţă, jupă, brâu, în cap port o broboadă tradiţională şi străistuţa, aşa îi spunem noi."

"Noi nu o să sărăcim sufleteşte pentru că suntem bogaţi. Dacă în celelalte ţări se duc la teatru, atunci la noi teatrul intră în casă de sărbătorile de iarnă."

"Încercăm să promovăm acele valori autentice a creştinismului, naşterea lui Iisus Hristos. Obligaţiunea noastră este de a transmite mai departe tinerii generaţii aceste valori româneşti", a spus Petru Vicol, directorul Muzeului de Etnografie şi Istorie.

În 2013 colindatul de ceată bărbătească a fost înscris în lista patrimoniului cultural UNESCO.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu