Cele mai crude instrumente de tortură, expuse la Muzeul de Istorie. Cum erau folosite Fecioara de Fier şi centura de castitate în Evul mediu

Embed:

Unele dintre cele mai crude instrumente de tortură din Evul mediu au fost expuse la Chişinău. Obiectele au fost aduse în Moldova de un polonez, care a reuşit să le adune de la mai mulţi colecţionari cu renume din Europa. Expoziţia a fost deschisă la Muzeul Naţional de Istorie.

De-a lungul istoriei, au fost inventate tot felul de tehnici de tortură folosite pentru pedepsirea sau terorizarea celor vinovaţi de încălcarea legii.

Fecioara de fier, de exemplu, este una dintre cele mai înfricoşătoare obiecte medievale de tortură, fiind folosită de Inchiziţie pentru a provoca învinuiţilor chinuri groaznice.

"A fost făcut în aşa mod, ca să încapă în interior tot corpul, iar sus să rămână capul. Atunci când se închideau aceste uşi, cuţitele din interior îl răneau, însă nu îi atingeau cele mai vitale organele, pentru a-l menţine cât mai mult în viaţă", a declarat organizatoarea expoziţiei, Oxana Satirovici.

În cadrul expoziţiei este expusă şi aşa-zisa balanţă pentru detectarea vrăjitoarelor.

"Vrăjitoarea, nu putea fi mai grea de 49 de kilograme, întrucât mătura ei nu putea ridica o greutate mai mare. Dacă ea cântărea mai mult, era arsă pe rug", a spus organizatoarea expoziţiei, Oxana Satirovici.

Cele suspectate ca ar fi vrăjitoare, erau verificate şi cu ajutorul unei Biblii imense. Femeile erau aşezate pe unul dintre cele două talgere, iar pe celălalt era pusă Sfânta Scriptură. În cazul în care Biblia cântărea mai mult, acuzata era declarată vrăjitoare şi trimisă pe rug.

Doritorii pot examina şi renumita centură de castitate pe care o foloseau cavalerii medievali ca să se asigure că soțiile lor vor fi fidele în lipsa lor. Deseori, femeile mureau din cauza rănilor şi infecţiilor.

"Aceste exponate au fost adunate de la mai mulţi colecţionari din Italia, Spania, Polonia şi Germania. În 1970 obiectele au fost expuse pentru prima dată în Verona, iar de atunci au fost duse în mai multe ţări din Europa", a spus organizatorul expoziţiei, Zbignew Perzyna.

Expoziţia celor peste 50 de instrumente de tortură va fi deschisă până în 31 mai.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu