Cele mai costisitoare 5 typo-uri: Cât poate costa o literă tastată greșit

Typo-urile, sau greşelile de scriere sunt jenante. Şi uneori, costisitoare. Pe unii, cei angajaţi în posturi care necesită cunoaşterea la perfecţie a limbii, îi poate costa chiar slujba, însă pe alţii îi poate costa şi foarte mulţi bani.

1. Cratima lipsă de la NASA. Prejudiciu: 80 de milioane de dolari

Cratima, de regulă, nu prea este luată în calcul la greşelile de scriere. Însă, în 1962, lipsa banalei liniuţe a condus la cel mai mare eşec al Agenţiei Spaţiale, scrie Business Magazin, citat de Realitatea.

Primul zbor interplanetar al omenirii trebuia să fie "simplu": sonda Mariner 1 trebuia să se apropie şi să studieze Venus. Însă lipsa unei cratime în codul sursă al programului care calcula traiectoria a făcut ca sonda să explodeze la câteva minute după lansare. 

2. O bere "antică" Prejudiciu: 502.996 dolari

Un "P" lipsă din anunţul unui neglijent vânzător pe eBay l-a făcut pe acesta să piardă o jumătate de milion de dolari. Acesta dorea să vândă o sticlă de bere Allsopp’s Arctic Ale, veche de 150 de ani, însă anunţul a fost făcut pentru... Allsop’s Arctic Ale. Dându-şi seama de greşeală, un client ager a licitat 304 dolari, sumă cu care a şi cumpărat "vechitura", pe care a revândut-o imediiat cu 503.300 de dolari.

3. Biblia promovează adulterul - 3000 de lire sterline

În 1631 Baker Book House din Londra a decis să rescrie cele 10 porunci, iar la cea de-a şaptea au uitat un cuvânt - rezultând "Thou shalt commit adultery" - (să precurverşti). Parlamentul nu a fost încântat şi a amendat publisherul cu 3.000 de lire sterline. 

4. Pastele rasiste - 20.000 de dolari

Această greşeală a costat publicaţia în jur de 20.000 de dolari. Este vorba despre cartea "The Pasta Bible" şi unde la reţeta de tagliatelle cu sardine şi prosciutto era scris că se recomandă asezonarea cu "sare şi boabe de oameni negri ("black people" în loc de "black pepper") proaspăt măcinate". 7.000 de copii au fost distruse.

5. A cumpărat din greşeală ceea ce încerca să vândă - 175 milioane de dolari 

În 1994 tradingul online era în perioada infanţiei, iar pentru Juan Pablo Davila a însemnat şi o greşeală de 175 de milioane de dolari. Acesta lucra pentru compania deţinută de guvernul chilian Codelco. Se pare că Davila a achiziţionat fără să vrea acţiunile pe care încerca să le vândă. Ca să-şi acopere greşeala a început să cumpere şi să vândă în stânga şi în dreapta, însă nu a reuşit şi a costat compani/ţara 175 milioane de dolari. Davila a fost dat afară şi Codelco a dat în judecată Merril Lynch pentru că l-a lăsat pe Davila să facă trading-uri neautorizate. Merril a dat 25 milioane de dolari pentru a se rezolva situaţia fără proces.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu