Cele două partide populiste din Italia doresc să forțeze ieșirea ţării din zona euro

Cele două partide populiste care au câștigat alegerile din Italia încearcă să ajungă la o înțelegere și să formeze un nou guvern, iar un prim pas făcut de liderii celor două formațiuni a fost să redacteze un document care a ajuns în spațiul public și care dezvăluie planurile prin care aceștia doresc să forțeze ieșirea Italiei din zona euro.

Propunerea cu care au venit cele două partide include modificări referitoare la mai multe ”proceduri tehnice specifice”, care le-ar pemrite țărilor din blocul comunitar să părăsească zona euro și să recapete ”suveranitate monetară”.

”Trebuie să revenim la starea de dinainte de Tratatul de la Maastricht, prin care statele europene acționau conform unor dorințe reale de pace, cooperare, solidaritate”, au explicat, miercuri, formațiunile Liga Nordului și Mișcarea Cinci Stele într-o declarație comună, notează BBC.

Documentul, care are 39 de pagini, a fost publicat de HuffPost Italia și datează din 14 mai. El conține mențiuni legate de migrație și datoria externă a țării din Peninsula Italică. Este vorba despre o serie de propuneri pe care cei doi lideri plănuiesc să le facă Bruxelles-ului, iar unele dintre ele ar putea alarma UE.

O propnere este legată de anularea obligațiunilor italiene în valoare de 250 de miliarde de euro, pe care Banca Centrală Europeană le-a cumpărat, în condițiile în care Italia are a doua cea mai mare datorie publică din zona monedei unice.

Cele două formațiuni politice susțin că, dacă ar fi adoptată această măsură, datoria Publică a Italiei (în prezent de 130%) ar fi redusă semnificativ.

Matteo Salvini, liderul Ligii Nordice și Luigi Di Maio, liderul Mișcării Cinci Stele, nu au confirmat, momentan, planul, dar ei au precizat că vor să discute cu partenerii europeni în legătură cu o ”regândire” a pactului privind creșterea economică și stabilitatea din cadrul Uniunii Europene, care impune reguli stricte privind menținerea deficitului bugetar la un nivel de sub 3%, scrie libertatea.ro

Liderul Ligii Norduce consideră că este ”inacceptabilă implicarea UE”, iar Di Maio a vorbit despre ”atacuri continue din partea eurocraților”.

Totodată, în trecut, atât Mișcarea de Cinci Stele și Liga Nordului și-au dorit ca Italia să iasă din blocul comunitar și să revină la liră, fosta monedă naționață. Financial Times notează că cei doi lideri politici au susținut în urmă cu un an că vor ca Italia să iasă din zona euro.

”Nu voi da peste cap sistemul monetar european”, a spus Salvini, în timp ce Di Maio a punctat că un referendum privind apartenența Italiei la zona euro ar putea fi ”o ultimă soluție” prin care încearcă să forțeze relaxarea măsurilor fiscale europene.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu