Cel puţin 49 de persoane au murit în Somalia după ce ciclonul tropical Sagar a făcut ravagii în zonă

Cel puţin 49 de persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 70 de persoane sunt date dispărute în urma trecerii ciclonului tropical Sagar, care a cauzat ploi abundente şi inundaţii în Somaliland (o regiune autonomă din Somalia, n.r.), au informat duminică seară reprezentanţii unei agenţii din cadrul ONU, citaţi de Xinhua.

 Potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UN OCHA), care citează date oferite de Autoritatea pentru gestionarea dezastrelor naturale din Somaliland, NADFOR, circa 168.000 de persoane au fost afectate direct de trecerea ciclonului, iar 277 hectare de teren au fost distruse de intemperii.

 "Infrastructura cheie, inclusiv drumuri, bărci de pescuit, centre medicale, puţuri de foraj şi fântâni, au fost afectate. Peste 80% dintre adăposturile comunităţii au fost distruse şi 33 de şcoli afectate", a declarat OCHA în ultimul său buletin umanitar.

Potrivit agenţiei ONU citate, comunităţile aflate în zonele de coastă din Somaliland şi cele din mai multe zone ale regiunii administrative Awdal, dar şi cele din Puntland (regiune din nord-estul Somaliei, n.r.), au încă de suferit de pe urma trecerii ciclului tropical Sagar, scrie agerpres.ro

Ciclonul Sagar, una dintre cele mai puternice furtuni înregistrate vreodată în Somalia, a adus, în doar câteva ore, o cantitate de precipitaţii echivalentă cu valoarea înregistrată de obicei într-un an întreg, potrivit Agenţiei somaleze responsabile cu gestionarea apelor şi teritoriului (SWALIM).

 În Puntland, potrivit Agenţiei ONU, viiturile înregistrate în districtul Bari au ucis trei persoane şi au distrus drumul care lega oraşul Bossaso de zonele din sud.

"3.600 de familii au fost afectate. Zonele cele mai greu lovite includ oraşele de coastă Bareeda, Caluula, Gumbax, Murcanyo, Xaabo şi unele părţi din Qandala", se indică în raportul citat.
   
Ciclonul Sagar, format în Golful Aden, a lovit Somaliland pe 19 mai. Furtuna a afectat şi ţara vecină, Etiopia, unde 188.000 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu