Cel puţin 300 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor din Libia

(UPDATE 18.00) Cel puţin 300 de oameni şi-au pierdut viaţa în urma violenţelor din Libia. Potrivit datelor oficiale, cele mai multe victime au fost înregistarte în oraşul libian Benghazi. În acelaşi timp, mai multe state au început evacuarea cetăţenilor săi de pe teritoriul acestei ţării.

Oamenii au continuat să iasă şi miercuri pe străzile din mai multe oraşe libiene, cerând demisia lui Muammar Gaddafi. El a chemat susţinătorii săi să îi atace pe manifestanţii antiguvernamentali, pe care i-a numit şobolani. ONU a solicitat încetarea imediată a violenţelor, iar mai multe state îşi evacuează cetăţenii din ţara cuprinsă de revolte. Un avion militar libian s-a prăbuşit, miercuri, la sud-vest de oraşul Benghazi, după ce echipajul a refuzat să execute ordinul de a bombarda localitatea.

ONU a condamnat autorităţile libiene pentru folosirea forţei împotriva protestatarilor, scrie BBC. Consiliul Organizaţiei a cerut încetarea imediată a violenţelor, iar conducătorilor să "răspundă solicitărilor legitime ale populaţiei".

Liderul libian, Muammar Gaddafi, al cărui regim se confruntă cu o revoltă populară fără precedent, a anunţat marţi la televiziunea de stat că preferă să moară decât să renunţe la putere. Gaddafi a cerut armatei şi poliţiei să restabilească controlul asupra ţarii. El i-a ameninţat cu moartea pe manifestanţii înarmaţi şi le-a cerut susţinătorilor săi să iasă astăzi pe străzile principalelor oraşe. Gaddafi, care conduce Libia de 42 de ani, le-a reproşat tinerilor că au copiat evenimentele din alte ţări arabe. Discursul său a fost urmat de un marş de susţinere de amploare în capitala Tripoli.

Lasă un comentariu