Cel mai puternic laser din lume va fi folosit în tratarea cancerului

Laserul de la Măgurele, considerat cel mai puternic din lume, va fi folosit în experimente pentru descoperirea unui tratament împotriva cancerului dar și simularea exploziei unei supernove. În afară de tratarea maladiei incurabile, cercetătorii români și europeni vor să descifreze și misterul exploziilor solar, scrie libertatea.ro. 

Laserul de la Măgurele operează la o putere de 10 petawatti iar raza acestuia transformă în fum orice obiect pe care îl întâlnește. 

Laserul de la Măgurele este parte a proiectului european Extreme Light Infrastructure iar scopul folosirii acestuia vizează găsirea unor tehnici medicale noi, o mai bună înțelegere a mecanismelor universului ori manipularea în siguranță a puterii nucleare, arată futurism.com.

Mai mult, un laser de acest tip ar putea fi folosit la scanarea containerelor de pe vapoare pentru determinarea transporturilor radioactive și a explozibilelor, potrivit ExtremeTech.

Puterea de 10 petawatti este suficientă pentru vaporizarea materiei solidă. Ca o comparație, dispozitivele casnice sunt limitate la 0,5% dintr-un watt, iar o armă cu laser a marinei americane folosită la doborârea dronelor nu are mai mult de 60.000 de watti. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu