Cel mai performant tomograf din UE, acum şi în Moldova. Cât costă investigaţiile

Embed:

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală din Moldova are cel mai performant tomograf din Europa. Printre cele mai recente achiziții ale instituției mai sunt un aparat de radiografie, un mamograf și un sistem de electrocardiografie digitale. Toate au nivel scăzut de iradiere și au costat 60 de milioane de lei.

La Centrul Republican de Diagnosticare Medicală a fost inaugurată cea mai performantă secție de radiologie din țară. Medicii se laudă acum cu un tomograf care permite investigarea aprofundată a diverselor țesuturi ale organismului.

"Posibilitățile practic nelimitate. În Europa instalația dată este prima, după datele FM General Electric, la așa un grad de performanță", a declarat directorul Centrului Republican de Diagnosticare, Andrei Testimițeanu. 

Tomograful permite vizualizarea a 256 de secțiuni simultan, în format 3D. Mai mult, doza de radiație pe care o primesc pacienții este cu 40 la sută mai mică în comparație cu cea emisă de tomografele mai vechi.

"Însăși pacientul, pe masă, aici, sub raze, se află undeva 5-6 secunde, câteodată 20-30 de secunde la o investigație mai largă. Radiație foarte puțină, informație foarte multă", a spus șeful secției de radiologie, Silviu Condrea. 

Pentru că este nevoie de instalarea unor softuri, tomograful va fi funcțional la mijlocul lunii aprilie.

Aparatul de radiografie, mamograful și un sistem de electrocardiografie digitale deja sunt puse în funcțiune. Acestea, la fel, iradiază mai puțin. Pentru a putea folosi noile aparate, tehnicienii au fost instruiți de specialiști din România.

Vestea bună este că pacienții pot beneficia de investigații medicale la cel mai înalt nivel pentru prețuri vechi.

"Prețul acestor investigații este același ca și pentru investigațiile care erau efectuate cu utilajul mai vechi. Pacienții care dețin polița de asigurare sunt investigați și primiți în același ritm, cu înscriere, cu adresare de la medicul de familie sau cum este obișnuit", a spus secretarul de stat, Nicolae Jelamschi

Radiografia cutiei toracice, spre exemplu, costă 128 de lei, mamografia - 280 de lei, iar tomografia creierului - 714 lei. Aparatele de ultimă generație au fost achiziționate cu 60 de milioane de lei. Pentru asta, Centrul de Diagnosticare Medicală a luat un credit de la o bancă din țară.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu