Cel mai mare festival din ţară dedicat tradițiilor româneşti a început astăzi, la Centrul Cultural VATRA

Embed:

Cel mai mare festival din ţară dedicat tradițiilor româneşti a început astăzi la Centrul Cultural VATRA. Timp de două zile, la "Centenar Fest" publicul va avea parte de activități culturale, sportive, culinare și concerte cu artiști renumiți.

Festivalul a fost deschis de compozitorul Eugen Doga.

”Mă bucur că stau pe acastă scenă la momentul foarte frumos și solemn când s-a trezit în sfârșit conștiința noastră, sentimentul nostru de unitate spirituală”, a spus compozitorul Eugen Doga.

La eveniment sunt prezenți oaspeți atât din țară, cât și de peste hotare. Aceștia spun că sunt încântați de atmosferă și se simt minunat alături de cei dragi.

”Am venit cu familia, cu copii cu soțul. Atmosfera este super, am venit să sărbătorim 100 de ani de la unire.”

”Este un concert extraordinar, o atmosferă superbă și ne mândrim cu copilașii noștri care participă la acest concert.”

”Îmi place foarte mult aici. Locurile, ambianţa. Este foarte frumos. Îmi place muzica, timpul, oamenii, mâncarea, ce poţi să-ţi doreşti mai mult?”

În pauzele dintre concertele de pe scenă, vizitatorii se pot bucura și de bucatele tradiționale puse la dispoziție de organizatori.

”Tradițional avem cighiri, sarmale, ardei umpluți, o să fie și mămăligă și deja carne. Avem raci și o sa fie și modii. Deja cârnăciori, salată și pește prăjit. ”

Și dacă tot este un festival al tradițiilor, nu au lipsit nici meșterii populari.

”Am venit cu tradiționala ceramică în stil Cucuteni-Tripolie. Este un vas ce simbolizează o ranță. Câteva femei erau alese pentru a dansa dansul ploii, o rugăciune la marea zeiță a fertilității pentru a cere ploaia”, a spus meșterul popular, Alena Stoica.

”Am venit aici cu o gamă largă de produse pe care le confecționez în fiecare zi în atelier. Sunt obiecte din ceramică, au un stil așa mai contemporan cu elemente tradiționale” , a spus meșterul popular, Simion Stoica.

”Avem ie lucrată și manual și la mașina de cusut, pentru diferite gusturi și diferite buzunare cum se spune”, a spus meșterul popular, Olga Rudenco.

La eveniment participă și ansambluri populare de peste Prut.

”Noi am venit din orașul Sântana, județul Arad din România. Avem pregătite pentru evenimentul de astăzi două cântece patriotice, un cântec de grup local și două dansuri locale”,a spus conducătoarea ansamblului ”Busuiocul”, România, Rozalia Paşca.

Spre seară pe scena festivalului vor urca formațiile "Gândul Mâței", Alex Calancea, formația ”Lupii” și Cristi Aldea-Teodorevici. 

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu