"Cel mai important este elementul politic"! Sectorul IT din Moldova, în atenția experților străini

Embed:

Colaborarea dintre tinerii antreprenori din IT și Guvern reprezintă elementul-cheie pentru dezvoltarea unui mediu de afaceri prosper. Este părerea experților străini care au venit în Moldova pentru un schimb de experiență.

Specialişti din Danemarca, Lituania, Georgia şi Chile au împărtășit din experiența lor cu reprezentanții Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor. Aceștia le-au vorbit despre modul în care companiile IT din țările lor au devenit unele dintre cele mai mari din lume. Experţii susțin că Moldova are un potențial foarte mare. Cu toate acestea, există foarte multe lacune. 

„Guvernanții trebuie să se arate mai dispuși să comunice cu antreprenorii. Eu cred că cea mai mare problemă este lipsa de înțelegere”, a declarat Kasper Juel Grecersen, cofondatorul unei companii IT din Danemarca. 

„Rolul autorităților este foarte important. Ele trebuie să fie dedicate acestei cauze, pentru că, dacă nu se întâmplă acest lucru, va fi foarte dificil”, a explicat Catalina Brauchle, reprezentantul unei companii IT din Chile.

Cel mai important este elementul politic. Asta înseamnă elaborarea unei legislații corecte, crearea unui mediu potrivit și oferirea unui stimul”, a declarat Dovydas Varkulevicius, reprezentantul unei companii IT din Lituania.

Reprezentanţii Ministerului Tehnologiei Informației și Comunicațiilor susțin că un exemplu de colaborare de succes dintre autorități și tinerii specialiști îl reprezintă crearea parcurilor IT.

„În permanență am fost deschiși, însăși această lege a fost în permanență, la fiecare etapă de elaborare, de promovare a sa, a fost discutată cu reprezentanții sectorului privat. Am avut o colaborare destul de bună, sper aceeași colaborare să o avem și când vom pregăti lansarea IT parcului aici în Moldova”, a spus Vitalie Tarlev, -viceministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor.

Summitul anual în domeniul TIC va avea loc în 27 și 28 aprilie, la Chișinău. La eveniment vor fi prezenți atât antreprenori de la noi din țară și de peste hotare, cât și reprezentanți ai Guvernului.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu

EMISIUNI PUBLIKA »