Cel mai important congres privind protecția naturii se deschide în Hawaii

Creșterea nivelului apelor cauzată de schimbările climatice va fi tema centrală a celei mai înalte instanțe de lucru pentru protecția mediului și a speciilor pe cale de dispariție, care își ține congresul său cvadrienal în arhipelagul Hawaii începând de joi, informează agenția France Presse (AFP), citat de Agerpres.ro.

Peste 8.300 de lideri și oficiali guvernamentali, precum și grupuri de mediu se întânesc între 1 și 10 septembrie la Congresul Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii (IUCN) de la Honolulu.

Președintele american Barack Obama se va adresa delegaților din 184 de țări care vor participa la evenimentul organizat pentru prima dată în SUA din 1948 de când au loc astfel de reuniuni.

Tema centrală a congresului, "planeta la răscruce de drumuri", se va concentra pe situația dificilă a națiunilor insulare mici care ar putea să dispară în următoarele decenii, odată cu creșterea nivelului mării cauzată de încălzirea globală.

Alte subiecte fierbinți includ, în special, traficul de fildeș, care amenință cu dispariția elefanții africani, precum și problema modului de a hrăni o populație mondială aflată în creștere, fără a epuiza resursele naturale ale planetei.

Sosirea președintelui Obama în Hawaii vine după anunțarea săptămâna trecută a deciziei de a extinde Parcul Național Papahanaumokuakea din insulele de nord-est ale arhipelagului, pentru a face din acestă zonă cea mai mare rezervație marină protejată din lume.

Președintele se va deplasa și la Midway, un atol de 6,2 kilometri pătrați din Pacificul de Nord.

"Președintele va discuta rolul jucat de insulele izolate în context climatic, dar și despre importanța legăturii dintre conservare și schimbările climatice", a explicat Brian Deese, un consilier al lui președintelui Obama.

Ben Rhodes, consilier adjunct de securitate națională la Casa Albă, a declarat că această conferință este o ocazie importantă de a reuni nu numai liderii insulelor din Pacific, motivați de punerea în aplicare a acțiunilor urgente împotriva schimbărilor climatice, dar și pentru apărătorii mediului din întreaga lume.

Mai multe tipuri de documente considerate importante vor fi publicate în timpul congresului, între care și 'lista roșie' a speciilor amenințate și pe cale de dispariție.

În a doua parte a reuniunii, între 6 și 10 septembrie, delegații vor dezbate traficul de specii sălbatice și exploatarea forestieră.

Congresul IUCN este privit ca o oportunitate de a găsi un numitor comun cu privire la decizii dificile și pentru a pune bazele unor conferințe viitoare, între care Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatice pe cale de dispariție (CITES), care va avea loc la mijlocul lunii septembrie la Johannesburg, în Africa de Sud.

O propunere adoptată de conferința IUCN "devine o rezoluție cu greutate considerabilă" a convenției CITES, "care are o autoritate legală", a explicat John Robinson, un responsabil al ONG-ului 'Wildlife Conservation Society', citat de agenția France Presse.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu