Cel mai deosebit muzeu din Moldova se află la Ungheni. Ce exponate conţine

Embed:

De la plugul tras de cai până la tractoare din colhoz. O adevărată retrospectivă a evoluţiei tehnicii agricole poate fi văzută în satul Pârliţa din raionul Ungheni. Acolo a fost deschis un Muzeu al Tehnicii Agricole, datorită unui fermier care a reuşit să strângă la un loc 120 de exponate. 

Plugul este cel mai vechi exponat din Muzeul Tehnicii Agricole.

"Noi l-am găsit la un om, la un ţăran acasă l-am găsit, şi ne-am înţeles noi şi l-am luat", a spus directorul Muzeului Tehnicii Agricole, Nicanor Buzovoi. 

O altă bijuterie este un tractor de aproape 40 de ani, care a fost fabricat la uzina din Harkov, Ucraina.

"El a fost cumpărat nou şi a lucrat pe parcursul a mai multor ani şi l-am menţinut, că ele demult nu se mai produc, nici piese de schimb nu se produc probabil că", a mărturisit directorul Muzeului. 

Tractoarele vechi încă mai funcţionează, iar iarna sunt foarte utile pentru deszăpezit.

În colecţia muzeului este şi un automobil de marca Volga din anul 1979. Maşina a aparţinut preşedintelui colhozului din sat.

"Gospodăria era serioasă, puternică şi înainte se permitea preşedintelui să aibă aşa fel, nu am luato eu, eu am găsito aici", a povestit Nicanor Buzovoi. 

Cele mai multe dintre piesele expuse sunt din timpul colhozului. Există, însă, şi câteva semănători, pluguri şi tractoare moderne.

"Tehnica pe care nu o folosim amuş se taie se duce la fier uzat, la metal uzat, se duce fără urmă nu rămâne ca amintire. Pentru generaţii în creştere e un folos", a declarat directorul Muzeului Tehnicii Agricole, Nicanor Buzovoi. 

Muzeul Tehnicii Agricole a fost deschis cu suportul programului polonez "Romincka". Intrarea este liberă.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu