Cel mai bizar fenomen. MISTERUL ghețarilor verzi a fost elucidat

Se pare că în Antartica în mod bizar există niște ghețari verzi precum smaraldul. Acest fenomen i-a uimit pe cercetători care au încercat să găsească o explicație pentru culoarea verzuie a acestora. În mod normal, un ghețar are o culoare care variază de la nuanțe de alb la albastru. 

Uriașele bucăți de gheață verzi au fost observate prima oară în anul 1960, iar de atunci și până acum oamenii de știință au încercat să vină cu o explicație plauzibilă pentru culoare bizară a acestora.

Cercetătorul Stephen Warren, de la Universitatea din Washington, spune că această culoare apare din cauza unui conținut bogat în oxid de fier. Astfel, ghețarii aceștia ar servi practic drept un nutrient de bază pentru viața marină.

"E ca și cum ai duce un pachet la oficiul poștal. Ghețarul poate transporta acest fier către ocean foarte departe, apoi să îl topească și să îl transfere către fitoplanctonul care îl poate folosi drept nutrient. Mereu am crezut că ghețarii verzi erau doar o curiozitate exotică, dar acum credem că ar putea fi de fapt importanți", a menţionat autorul șef al studiului, Stephen Warren, de la University of Washington, scrie realitatea.net.

Însă, ceea ce l-a atras pe Warren nu a fost culoare ghețarilor, ci faptul că aveau o densitate diferită de ceilalți munți de gheață.

"Gheața nu avea bule. Era evident că nu era gheață de ghețar obișnuită", a explicat Warren.

Așadar, culoarea verde a ghețarilor este dată de oxizii de fier, care sunt niște compuși de culoare pământie ce se găsesc în rocile de pe continentul Antarticii.

Pe măsură ce ghețarii plutesc spre țărm, ei sfărâmă rocile cu oxizi și le transformă în pudră. Astfel, pudra ajunge foarte ușor în apă, iar rezultatele acestui fenomen sunt ghețarii verzi.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu