Cel mai așteptat eveniment al pieții auto din Moldova a întrunit peste o sută de companii locale și străine

Peste o sută de companii locale și străine din industria automobilistică şi-au dat întâlnire în cadrul forumului "Moldova Automotive Days 2017". Evenimentul, organizat în premieră în Chişinău, a avut scopul de a dezvolta o platformă internațională de comunicare în sectorul de producere a componentelor auto. La forum au participat 45 de investitori din Europa, dar și 72 de companii din ţară. 

În industria auto din Moldova activează, în prezent,în jur de 10 mii de persoane. Cifra este însă în continuă creştere. De exemplu, la toamnă, la Căuşeni va fi deschisă o nouă linie de producere a cablajelor auto. Investiţia se estimează la 10 de milioane de euro.

"Acum avem 40 de angajați, dar vrem ca până la sfârșitul anului să ajungem la două mii de angajați, iar în cel mult trei ani - la şapte mii", a spus un reprezentat a unei companii străine.

Iar o companie germană de cablaje auto şi-a extins zona de producţie la Orhei.

"Este o şansă extraordinară pentru Moldova. Este un val, anume din domeniul automotive, deci cablajele. Forţa de muncă este competitivă. Mai avem forţă de muncă calificată şi oameni care doresc să muncească", a afirmat directorul financiar, Igor Corman.

"Este o garanţie de viitor pentru tineri. Respectiv angajatul fiind într-un contract cu astfel de companii, are o stabilitate atât financiară cât şi psihologică", a spus administratorul zoonei economice libere din Bălți, Vasile Șoltan.

În ultimul an, cifra investiţiilor străine în acest domeniu a crescut de două ori.

"În 2016 aceste investiţii au crescut semnificativ cu aproape... 50 de milioane de euro au fost aduse în acest sector. Estimăm că investiţiile în anul acesta vor fi în jur de 100 de milioane de euro", a precizat viceministrul economiei, Vitalie Iurcu.

Premierul Pavel Filip, prezent la eveniment, a declarat că Guvernul va continua să elaboreze şi să realizeze reforme care să reducă din birocraţie şi care vor crea condiţii cât mai bune pentru investitorii străini.

"Ieri am aprobat un proiect de lege în şedinţa guvernului prin care reducem încă peste 150 de acte permisive. Într-o lună de zile, vor rămânea în jur de 150 de acte permisive", a afirmat prim-ministrul Republicii Moldova, Pavel Filip.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu