Cel de-al treilea contingent de militari moldoveni a plecat să supravegheze pacea în Kosovo

Embed:

Un nou contingent al Armatei Naţionale pleacă în Kosovo. Cei 41 de militari au fost conduşi astăzi de rudele lor, dar şi de câţiva demnitari. Deşi nu-şi vor vedea familiile jumătate de an şi se vor afla într-o zonă de conflict, pacificatorii sunt motivaţi de remunerare, care ajunge la câteva mii de dolari.

Familia Bodean din satul Bardar, Ialoveni, a fost copleşită de emoţii. Gândul că nu-l va vedea pe capul familiei câteva luni a fost un moment greu de depăşit.

"Emoţii foarte puternice pentru că gândul că jumătate de an nu ne vom vedea, dar eu cred că vom trece peste această perioadă", a spus militarul Veaceslav Bodean.

"O să-mi fie dor. Un minut contează mult, dar șase luni e foarte mult pentru noi", a declarat soția militarului, Maria Bodean.

Unii pacificatori spun că pleacă în Kosovo pentru a obţine experienţă.

"Este o experienţă majoră, o să acumulez foarte multă informaţie la un nivel înalt pentru folosul meu", a mărturisit militarul Vadim Zgherea. 

Totuşi, motivaţia principală este remunerarea. În cele şase luni cât se vor afla în Kosovo, militarii vor ridica până la 9.000 de dolari. Unii dintre ei şi-au făcut deja planuri privind cheltuirea banilor.

"Cred că îmi voi cumpăr o maşina şi voi face o nuntă. Sunt mulţumit că o să ne achite 50 de dolari pe zi. O să fiu cazat, încălţat, îmbrăcat", a spus militarul Nicolae Petrov.

Mai mult de jumătate dintre ei vor asigura paza obiectivelor militare şi vor patrula zonele de securitate. În timp ce tinerii spun că nu le este frică, părinţii lor îşi fac griji:

"Sper timpul să treacă timpul mai repede".

"Ne vom ruga pentru sănătate şi să aibă bucurie, succes şi realizări frumoase".

Înainte de plecare, militarii au primit drapelul, au fost binecuvântanţi de preoţi şi au defilat în faţa demnitarilor.

"Participarea militarilor Armatei Naţionale la aceste misiuni reprezintă o dovadă a aspiraţiilor statului nostru în promovarea păcii, stabilităţii şi securităţii în lume", a declarat ministrul Apărării, Viorel Cebotari.

Acesta este al treilea contingent al Armatei Naţionale care pleacă în Kosovo. Primii militari au fost detaşaţi în martie 2014.

Pe aceeaşi temă