Cei mai faimoşi preşedinţi ai Franţei. Cine sunt cei care au marcat istoria ţării

Franța este unul dintre cele mai influente state de pe glob, iar acest lucru se datorează și liderilor care au marcat decisiv istoria țării.

Charles de Gaulle a restabilit autoritatea Franței pe arena internaţională, Georges Pompidou a dezvoltat cultura, care atrage în Franța milioane de turiști, iar François Mitterrand a adoptat o serie de măsuri economice și sociale.

Un rol deosebit în istoria Franței l-a jucat Charles de Gaulle, considerat unul dintre cei mai importanți francezi ai secolului trecut. A fost liderul Franței Libere, o mișcare de rezistență națională în cel de-al doilea război mondial, care s-a opus ocupației germane.

"Noi credem că este de datoria francezilor să continue războiul alături de aliaţii lor. Noi sperăm că, până la urmă, vom obţine victoria şi vom servi Patria!",a spus Charles de Gaulle.

Charles de Gaulle a restabilit autoritatea Franței pe arena internaţională şi statutul de mare putere mondială. De aceea a şi fost ales, în 1958, președinte. În 1965, a mai câștigat un mandat.

Între anii 1970 și 1974, Parisul a devenit de nerecunoscut.

Piețele au fost desființate, iar în locul lor și-au făcut loc centre comerciale. Pe malul drept al Senei a apărut o stradă pietonală. Au fost inaugurate muzee. Treptat, capitala Franței s-a transformat în unul dintre cele mai importante centre culturale din lume. Totul datorită președintelui Georges Pompidou, numit arhitectul "noului Paris".  

Tot el a inițiat construirea muzeului de artă modernă, care îi poartă astăzi numele şi este vizitat anual de peste șase milioane de turiști.  

Franța de astăzi îi datorează multe celui mai longeviv președinte, Francois Mitterand.

Timp de 14 ani petrecuţi în funtea ţării, din 1981 până 1995, au fost realizate o serie de reforme privind drepturile femeilor. Chiar din 1981, când a preluat puterea, a fost abolită pedeapsa cu moartea. Mitterand este cel care a îndepărtat Franța de fosta URSS, înclinând balanța spre Statele Unite.  

După Mitterand, cârma Franței a fost preluată pentru următorii 12 ani de către Jacques Chirac, o personalitate cu o carieră politică fulminantă.

Până a fi președinte, a deținut două mandate de premier și două de primar al Parisului. Președinția sa a fost marcată de conflictul din Irak. Mai exact, Chirac s-a opus deciziei americanilor de a recurge la forță pentru a-l înlătura de la putere pe Saddam Hussein. Această atitudine i-a adus o popularitate-record în Franța.

Jacques Chirac a fost primul preşedinte francez condamnat într-un dosar de corupție. Procesul a început încă în perioada în care era în fruntea Franței.

Deși trebuia să facă închisoare, magistrații i-au aplicat doar o pedeapsă de doi ani de pușcărie cu suspendare, pentru că avea mai multe merite în fața poporului francez. În plus, avea o vârstă înaintată și probleme de sănătate.   

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu