Cei care nu au achitat impozitul pe imobil şi cel funciar ar trebui să se grăbească. Mâine expiră termenul pentru achitarea fără penalitate

Embed:

Cei care nu au achitat impozitul pe imobil şi cel funciar ar trebui să se grăbească. Asta pentru că mâine expiră termenul pentru achitarea acestor taxe, fără penalitate.

Potrivit datelor Serviciului Fiscal de Stat, 80 la sută dintre contribuabili au plătit taxa până la sfârşitul lunii iunie şi astfel au beneficiat de o reducere de 15 procente din cost. Se pare că este ultima dată când moldovenii pot beneficia de această facilitate. În planul de acţiuni al Guvernului pentru 2019-2020 se prevede excluderea acestei reduceri.

Această femeie din comuna Bobeica, raionul Hânceşti spune însă că s-a grăbit să achite impozitul funciar până în data de 30 iunie pentru că astfel a putut economisi nişe bani."Cu o pensie de o mie şi ceva de lei, 20 de lei şi asta tot e în plus. Ne ajunge să luăm o săptămână pâine", a declarat Vera Tofilat, locuitoare a comunei Bobeica.Şi alţi consăteni sunt indignaţi de faptul că atunci când întârzie măcar o zi cu plata impozitelor statul îi penalizează, dar când e vorba de anumite facilităţi, vrea să le scoată.

"Ce suntem noi vinovaţi? Văd că arată la televizor. Noi ne ducem repede şi plătim, 15 lei pentru noi înseamnă mult."

"Dacă nu achiţi, vine, te amendează."

"Noi în general nu luăm nimic de pe pământurile acestea, dar le achităm, să fie totul achitat, să fie conform legii."

Şi primarul localităţii spune că mulţi săteni obişnuiau să achite mai devreme impozitul ca să obţină reducerea.


"913 oameni au achitat cu reducere de 15 procente. În total, reducerea a constituit aproximativ 22 de mii de lei. Vreau să vă zic că practic, mai bine de 50 de procente s-au folosit de aceste privilegii şi au achitat în termen, cu reducere", a declarat Lilian Musteaţă, primarul comunei Bobeica.Responsabilii de la Serviciul Fiscal de stat le amintesc contribuabililor că termenul limită de achitare a celor două impozite, fără penalităţi este 15 august.

"Serviciul Fiscal de Stat vine cu o recomandare către toţi cetăţenii care au de achitat aceste impozite să îşi onoreze obligaţiunea, astfel evitând amenzi şi penalităţi."

De la începutul acestui an, în Bugetul Public Naţional au ajuns 400 de milioane de lei din impozitul pentru imobil şi cel funciar. Cei care nu îşi onorează obligaţiunea riscă penalităţi în mărime de 0,03 la sută din sumă, pentru fiecare zi de întârziere. De anul viitor, Guvernul propune să fie un singur termen de achitare - 30 septembrie.

Am încercat să luăm o reacţie de la Ministerul Finanţelor, privind această iniţiativă, însă purtătorul de cuvânt al instituţiei nu ne-a răspuns la telefon.

loading...

Lasă un comentariu