CEDO l-a refuzat pe Pasat

Embed:

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a respins demersul fostului ministru al Apărării, Valeriu Pasat, care cerea despăgubiri de 2,5 milioane de euro Guvernului moldovean în dosarele privind vânzarea avioanelor MIG şi a rachetelor Uragan. CEDO a lăsat în vigoare decizia justiţiei moldoveneşti de a-i plăti lui Pasat daune morale în sumă de 12 mii de euro.

Curtea Europeană a decis să scoată de pe rol cererea lui Valeriu Pasat, depusă în 2006. Juriştii moldoveni susţin că nu este o premieră când CEDO ia o asemenea decizie în cazul unor cetăţeni moldoveni. În ultimii 10 ani, au existat peste 70 de asemenea hotărâri.

"Curtea Europeană a spus că Guvernul a recunoscut toate capurile de acuzare şi i-a acordat o compensaţie adecvată. A scos cererea de pe rol. Este o practică obişnuită a CEDO de a face aşa ceva, în cazul în care Guvernul recunoaşte pretenţiile din cererea adresată la CEDO", a explicat avocatul Vlad Gribincea.

Amintim că fostul ministru al Apărării, Valeriu Pasat, fusese condamnat la 15 ani de închisoare pentru ilegalităţi comise la vânzarea a 21 de avioane MIG-29 şi a unor rachete de tip "Uragan". După un proces de aproximativ trei ani, timp în care a stat închis, Pasat a fost achitat în ambele dosare. Ulterior, instanţa i-a acordat o despăgubire de 12 mii de euro, însă ministrul a atacat decizia la CEDO, solicitând daune morale de 2,5 milioane de euro.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu