CEDO a obligat Federaţia Rusă să achite peste 130 de mii de euro şcolilor cu predare în limba română din stânga Nistrului

Embed:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat Rusia la plata sumei de 126.000 de euro ca prejudicii morale şi a 5.000 de euro cheltuieli de reprezentare, transmite promolex.md.

Reclamanții sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic Lucian Blaga din Tiraspol; Liceul Teoretic Mihai Eminescu din Dubăsari; Liceul Teoretic Ștefan cel Mare și Sfânt din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, raionul Dubăsari.

„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a făcut publice opt hotărâri ce includ 17 cauze privind încălcarea drepturilor omului în regiunea transnistreană”, se arată în comunicatul Asociaţiei Promo-LEX.

Potrivit Asociaţiei Promo-LEX, după pronunțarea de către CEDO, a Hotărârii pe cauza Catan și alții, în octombrie 2012, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit. Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.

Asociaţia Promo-LEX aminteşte că în februarie 2014 directorul Liceului Teoretic Lucian Blaga din or. Tiraspol, Ion Iovcev, contabila şi șoferul instituției de învățământ au fost opriți de către miliția transnistreană, iar ulterior au fost lipsiți de libertate. Aceștia au fost învinuiți de contrabandă cu mijloace bănești, când încercau să treacă așa zisa vamă, având la ei salariile profesorilor Liceului Teoretic Lucian Blaga.

CEDO constată violarea dreptului educaţiei, de către Federaţia Rusă, într-un nou dosar al şcolilor din stânga Nistrului.

 

loading...

Lasă un comentariu