CEC: Următorul scrutin parlamentar va costa cu 15 milioane de lei mai mult

Embed:

Sistemul electoral mixt va crea probleme partidelor, deoarece până la următorul scrutin parlamentar, formaţiunile nu vor reuşi să se pregătească. De această părere sunt unii analişti politici. Totodată, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale spun că noua modalitate de vot va costa cu 15 milioane de lei mai mult.

Analiştii politici, dar şi experţii în relaţii publice, spun că partidele vor trebui să conceapă o altă strategie.

"Partidele vor avea probleme mari. Pentru că schimbarea este una categorică, formaţiunile vor trebui să conceapă o altă strategie, iar un an de zile nu este de ajuns", a declarat analistul politic Vladimir Ţesliuc.

"Pentru a ajunge în Parlament este nevoie de cel puţin 50 de mii de voturi ca să nu apară situaţii când o să fie nevoit să apeleze la un candidat neutru, la anumite partide pentru ca să fie finaţat, ca mai târziu să se alipească acelui partid", a menţionat preşedintele Asociaţiei Profesioniştilor în PR, Valentin Balan.

În acelaşi timp, reprezentanţii Comisiei Electorale Centrale spun că, în cazul unor alegeri anticipate, şi instruirea personalului va fi o problemă.

"Acest sistem mixt va implica încă cel puţin 15 milioane deasupra. Asta fără a ţine cont de eventualitatea turului doi. Pentru că de acum în colo vom avea circumscripţii uninominale unde e necesară majoritatea absolută a voturilor, iar asta însemnă ca şi la alegerile primarului iminenţa turului doi", a spus secretarul CEC, Andrei Volentir.

Parlamentarii au aprobat, ieri, cu 63 de voturi, proiectul de lege privind implementarea sistemului electoral mixt.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu