CEC: Toate secţiile de votare din ţară, deschise fără incidente. Primele informații despre procesul de vot

Embed:

Astăzi, Moldova alege din nou. Oamenii sunt chemaţi să îşi decidă viitorul pentru următorii patru ani.

Toate secţiile de votare de pe teritoriul ţării au fost deschise la ora 07:00 fără incidente, potrivit reprezentanţilor Comisiei Electorale Centrale. Informațiile au fost prezentate de președintele CEC, Alina Russu, în cadrul primului briefing de presă.

Procesul de vot a început conform procedurilor electorale stipulate în regulamentul cu privire la activitatea birourilor electorale ale secţiilor de votare.

Prima locație unde cetățenii moldoveni au fost așteptați la urne a fost Tokyo care și-a deschis ușile pentru alegerile parlamentare la ora 00:00 - ora Moldovei.

Rezultatele privind referendumul vor fi prezentate doar după finalizarea procesului de vot, CEC va monitorizând doar alegerile parlamentare.

"Vom avea mai multe intervenții în care vom informa cetățenii despre mersul procesului electoral. Următorul briefing va avea loc la ora 13:00, al doilea la ora 18:00 al treilea - la ora 21:00 când procesul de vot se va încheia", a precizat Alina Russu, preşedintele CEC. 

Cetățenii cu drept de vot din stânga Nistrului, vor putea vota în cele 47 de secții de votare distincte, create special pentru circumscripțiile electorale uninominale nr.47 și nr.48, organizate în localitățile aflate sub jurisdicția constituțională a autorităților publice centrale.  

Pentru prima dată, alegerile au loc în baza sistemului mixt de vot. Asta înseamnă că 50 de parlamentari sunt aleşi ca şi la precedentele alegeri, pe liste de partid, şi 51 - în circumscripţii uninominale.

Alegătorul va primi patru buletine de vot: două pentru alegerea deputaţilor şi alte două pentru referendum.

Unul dintre cele două buletine de vot pe care le vor primi alegătorii în secţia de votare conţine întrebarea: "Sunteţi pentru reducerea numărului deputaţilor din Parlament de la 101 la 61?" Acest buletin are culoarea galben pal.

Cel de-al doilea este bej şi conţine următoarea întrebare: "Sunteţi pentru ca poporul să poată revoca (demite) deputaţii din funcţie dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile lor?".

Alegătorii trebuie să aplice ştampila cu inscripţia "Votat" în interiorul unui singur cerc de sub patrulaterul în care este înscris cuvântul "pentru" sau "contra"

14 formaţiuni politice şi un bloc electoral s-au înscris în cursa pentru alegerile parlamentare, în circumscripţia naţională. 

325 de concurenţi electorali luptă pentru fotoliile de deputaţi în cele 51 de circumscripţii uninominale. 269 sunt susţinuţi de partide, iar 56 - independenţi. Aceştia pot fi aleşi doar de către alegătorii care au domiciliul în circumscripţia uninominală în care concurează. În fiecare va fi ales un singur parlamentar.

În ţară, au fost constituite 48 de circumscripţii. Alte trei au fost create în străinătate: una la Est de Republica Moldova, alta la Vest și încă una pentru diaspora din Statele Unite şi Canada. În ultimele două sunt înregistrați și cei mai mulți concurenți - câte 13 candidați.

Pentru scrutinele respective, CEC a tipărit 13.844.988 buletine de vot, câte 3.461.247 buletine pentru alegerile parlamentare în circumscripția națională și cele uninominale, și câte 3.461.247 buletine de vot pentru fiecare dintre cele 2 întrebări supuse referendumului.

Pentru aceste alegeri au fost acreditați 3.389 de observatori naționali și 776 - internaționali.  

Este ziua care va rămâne în istorie, iar noi te invităm să o trăim împreună şi să alegi Publika TV. Cele mai noi informaţii despre scrutinul parlamentar şi referendum le vei găsi şi pe site-ul alegepublika.md.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu