CEC S-A AUTOSESIZAT. A fost inițiată o procedură de control intern pentru a verifica datele conținute în registru

CEC ca urmare a informațiilor apărute în presă vizavi de prezența în Registrul de Stat al Alegătorilor a persoanelor decedaten s-a autosesizat. De asemenea, CEC a inițiat imediat o procedură de control intern pentru a efectua verificarea datelor conținute în registru, iar în caz de confirmare să identifice cauzele. 

Astfel, s-a constatat că verificările făcute de un grup de jurnaliști au avut la bază date învechite privind înregistrarea alegătorilor în RSA. Aplicația on-line de pe pagina web a Comisiei reflectă înscrisurile în listele electorale după ultimul scrutin desfășurat, și nu situația la zi.

La moment, putem declara, cu toată certitudinea, că, spre regretul nostru, doar 3 din 100 de persoane, prezente în lista făcută publică, se mai regăsesc în RSA.

Totodată, CEC continuă să examineze acest caz și deja a inițiat verificări complexe, cu antrenarea specialiștilor de la Serviciul Stare Civilă și Î.S. “CRIS Registru”.

CEC își reiterează apelul către toate instituțiile implicate în procesul de evidență și documentare a populației: administrația publică locală, organele de stare civilă și ÎS „CRIS „Registru” să-și fortifice eforturile pentru actualizarea datelor despre cetățenii Republicii Moldova.   

Fiind preocupată de întocmirea unor liste electorale corecte și veridice, CEC examinează și solicitările cetățenilor privind anumite deficiențe întîlnite în procesul de înregistrare a alegătorilor. Totodată, apreciem efortul jurnaliștilor care au efectuat această analiză care, cu siguranță, va facilita activitatea CEC la capitolul liste electorale.

CEC rămîne a fi și în continuare o instituție transparentă, bine pregătită să soluționeze operativ și profesionist orice problemă apărută în procesul de organizare și desfășurare a alegerilor prezidențiale din 30 octombrie. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu