CEC: Pentru locuitorii din stânga Nistrului vor fi deschise 47 de secţii de votare la alegerile parlamentare

Embed:

Pentru locuitorii regiunii transnistrene vor fi deschise 47 de secţii de votare la alegerile de luna viitoare. La cele prezidenţiale din 2016 au fost amenajate doar trei secţii destinate nemijlocit celor din stânga Nistrului și orașul Bender. Decizia a fost luată azi de Comisia Electorală Centrală.

Astfel, pentru circumscripția uninominală nr. 47, care cuprinde orașele Camenca, Râbnița, Dubăsari și Grigoriopol vor fi amenajate 22 secții de votare, iar pentru circumscripția nr. 48, din care fac parte orașul Slobozia, municipiile Tiraspol și Bender, vor fi 25 secții de votare.

"Noi am făcut apel şi către observatorii naţionali, internaţionali, am solicitat şi Comisiei Unificate de Control ca să ne ajute ca să putem asigura tuturor care sunt stabiliţi în partea stânga a Nistrului să-și poată realiza dreptul de a vota", a declarat Rodica Ciubotaru, vicepreşedintele CEC.

Autoritate electorală a stabilit şi numărul secţiilor de votare pentru diasporă, la propunerea Guvernului. În străinătate vor fi deschise 125 de secţii, cu 25 mai mult, decât pentru alegerile prezindenţiale din 2016. Totodată, în state precum Croaţia, Georgia, Norvegia şi Emiratele Arabe Unite, secţiile de votare vor fi amenajate în premieră.

"Criteriile care au stat la baza deschiderii au fost suplinite. Deci, sunt informaţiile oferite de către misiunele diplomatice şi oficiile consulare, rezultatele înregistrării prealabile, numărul alegătorilor care au participat la ultimul scrutin naţional", a declarat Rodica Ciubotaru, vicepreşedintele CEC.

De asemenea, numărul buletinelor de vot pentru diasporă va fi dublat la alegerile parlamentare şi referendumul din 24 februarie faţă de scrutinul prezidenţial din 2016. Vor fi tipărite 2,5 milioane de buletine de vot. În total, aproximativ 625 de mii de moldoveni stabiliţi în străinătate sunt aşteptaţi la urne.

Alegerile parlamentare se vor desfăşura în baza sistemului electoral mixt. Mai exact, 50 de deputați vor fi aleşi ca şi până acum, pe liste de partid, iar 51 în circumscripții uninominale sau direct de popor. În diasporă au fost constituite trei circumscripţii uninominale.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu