CEC: Mulțumim alegătorilor pentru implicare și activism civic

Embed:

Astăzi, în secțiile de votare din țară și de peste hotare s-au desfășurat alegerile parlamentare ordinare și referendumul republican consultativ. Peste 1 450 000 de alegători au ieșit astăzi la vot, iar câteva secții de votare au solictat prelungirea programului de lucru pentru a avea posibilitatea tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul la vot. Declarația a fost făcută de preşedintele CEC, Alina Russu.

"Astăzi am avut oportunitatea să vedem democrația în acțiune. Astăzi, în secțiile de votare din țară și de peste hotare s-au desfășurat alegerile parlamentare ordinare și referendumul republican consultativ.

CEC anunță că la ora 21:00 s-au închis secțiile de votare, deschise pe teritoriul Republicii Moldova, iar în afara țării mai rămân deschise 24 de secții de votare. Câteva secții de votare au solictat prelungirea programului de lucru pentru a avea posibilitatea tuturor cetățenilor să-și exercite dreptul la vot, pentru că așa prevede Codul Electoral, dacă în fața secției de votare se află cetățeni care încă nu au votat, biroul electoral decide să prelungească activitatea până la două ore. Avem încă patru secții de votare deschise: secția de votare din circumscripția Nisporeni, secția de votare din municipiul Bălți, circumscripția numărul 10, o secție de votare din Cimișlia, cirmuscripția uninominală nr. 40 și o secție de votare deschisă la Tel Aviv, circumscripția numărul 49.

La sfârșitul acestei zile vrem să mulțumim alegătorilor pentru implicare și activism civic. Vreau să mulțumesc funcționarilor electorali din toate nivelurile, a autorităților electorale, atât membrii Comisiei Electorale, echipa Comisiei Electorale, echipa centrului de instruire în domeniul electoral, dar și membrii birourilor electorali pentru responsabilitate și pentru dedicație. La fel, în numele CEC vrem să mulțumim instituțiilor care au susținut CEC în desfărarea acestor alegeri. Vreau să mulțumesc pentru implicare observatorilor internaționali și naționali.

Procesul electoral s-a desfășurat fără incidente majore. Toți subiecții au avut informație despre prezența la vot, în baza aplicației online. Astăzi, pe parcursul zilei, la CEC au fost făcute 18 sesizări, dintre care, nouă sesizări au fost făcute de către PDM, 6 au fost depuse de către PSRM, o sesizare propusă de către partidul politic Șor și două sesizări din partea blocului PAS PPDA. Toate sesizările au fost transmise pentru examinare către IGP. Au fost sesizări ce vizează agitațiile electorale. CEC a dat dovadă de transparență.

La această oră, vă prezentăm primele rezultate preliminare al alegerilor parlamentare și referendumul republican consultativ la care au participat potrivit informațiilor la această oră peste 1 450 000 de alegători.

Toate datele preliminare cu privire la participarea cetășenilor RM pentru referendumul republican cosultativ în mare parte dacă a fost acoperit pragul electoral dacă a fost declarat valabil, le vom comunica după procesarea proceselor verbale care vor veni din secțiile de votare.

Prezența la urne la aceste alegeri este de circa 50 %. În secțiile de votare care au fost deschise în străinătate sau prezentat la urne peste 74 mii de alegători și această cifră nu este finală ăentru că cum spuneam mai este 24 de secții de votare care vor activa în vederea exercitării la vot a cetățenilor RM.

Ultima secție de votare se va închide la 7 dimineața și este secțiea din SUA. La secțiile de votare din transnistria au participat la vot peste  37 mii de cetățeni cu domiciliul pe malul stâng al Nistrului", a declarat preşedintele CEC, Alina Russu.

PUBLIKA.MD amintește că astăzi, Moldova a ales viitorul țării pentru următorii patru ani. Pentru prima dată, alegerile au loc în baza sistemului mixt de vot. Asta înseamnă că 50 de parlamentari sunt aleşi ca şi la precedentele alegeri, pe liste de partid, şi 51 - în circumscripţii uninominale. Repartizarea celor 50 de mandate de deputat în circumscripţia naţională se va face doar pentru concurenţii care au depăşit pragul electoral: 6% în cazul partidelor şi 8% în cazul blocurilor electorale.

PublikaTV vine în această seară, începând cu ora 21:00, cu o ediție specială, moderată de Cristian Tabără.
 
Cei mai titrați patru analiști din țară vor veni în studioul nostru pentru a analiza scrutinul, a comenta declarațiile politicienilor, dar și primele rezultate ale alegerilor parlamentare.
 
Emisiunea va dura două ore și va putea fi urmarită în direct pe www.publika.md si pe Facebook.
loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu