CEC dezminte informaţiile false care zic că pe 13 noiembrie ar fi votat peste 100.000 de transnistreni

Comisia Electorală Centrală dezminte informaţiile potrivit cărora la scrutinul din 13 noiembrie au participat peste o sută de mii de moldoveni, domiciliaţi în stânga Nistrului.

Preşedintele CEC, Alina Rusuu, susţine că numărul acestor votanţi a fost de şase ori mai mic. 

"În cele 30 de secţii de votare, unde au putut să voteze cetăţenii RM care domiciliază pe malul stâng al Nistrului, conform datelor preliminare au exercitat dreptul la vot 16 mii 710 alegători. Cifra de peste 100 de mii de alegători nu este adevărată.", a spus preşedintele CEC, Alina Russu.

Între timp, observatorii Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor au menţionat că la scrutinul prezidenţial de duminică nu au fost înregistrate abateri majore care ar putea influenţa rezultatul scrutin.

"În ziua alegerilor, Comisia Electorală Centrală a funcţionat în condiţii normale şi într-un mod transparent şi deschis. Alegerile au fost, în general, bine organizate şi s-au desfăşurat într-o manieră ordonată.", a spus şeful Misiunii de Observare din cadrul Reţelei Europene a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor, Peter Novotny.

Iar observatorii APCE, cei ai Parlamentului European, membrii Misiunii CSI de monitorizare a alegerilor şi experţii Promo-LEX au declarat că scrutinul a fost organizat corect şi transparent.

Procesul electoral a fost monitorizat de aproximativ patru mii de observatori naționali şi străini.

Rezultatele scrutinului au fost recunoscute şi de social-democrații din Parlamentul European, care le recomandă partidelor să colaboreze şi să contribuie la asigurarea unui transfer liniștit de putere.

Aceștia l-au felicitat pe Igor Dodon pentru victorie, dar și pe Maia Sandu, pentru o campanie electorală activă până în ultimul moment.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu