CEC a validat alegerile parlamentare. Membrii comisiei au prezentat un raport final

Embed:

Comisia Electorală Centrală a aprobat raportul final privind rezultatele scrutinului parlamentar din 30 noiembrie. Documentul a fost prezentat Curţii Constituționale, care în termen de 10 zile poate valida alegerile şi mandatele de deputat.

Raportul final al autorităţii electorale conţine date generale privind prezenţa la urne, scorul obţinut de concurenţi, dar şi cheltuielile efectuate de candidaţi în perioada campaniei electorale. Magistraţii Curţii ar putea să se pronunţe asupra deciziei până în data de 15 decembrie.

Pe lângă raportul final, CEC a expediat instanţei şi două sesizări prin care sunt contestate rezultatele alegerilor şi desfăşurarea acestora. Una a fost depusă de candidatul independent Oleg Brega, care contestă procedura de distribuire a mandatelor de deputat şi alta de către comunişti. PCRM invocă mai multe ilegalităţi comise în ziua scrutinului şi califică ilegală participarea la alegeri a Partidului Comunist Reformator.

Tot astăzi, a avut loc şedinţa de lucru a grupului de experţi desemnaţi de PL, PDM și PLDM pentru elaborarea Acordului de creare a coaliţiei de guvernare pro-europeane. La întâlnire a fost stabilită agenda, priorităţile şi programul de activitate a grupului de experţi. În urma discuţiilor s-a decis ca experţii celor trei formaţiuni proeuropene să elaboreze, în termeni restrânşi, Acordul de constituire a Coaliţiei şi Programul de guvernare pentru următorii patru ani. 

Potrivit rezultatelor finale ale CEC, prezenţa la vot a fost de 57,2 la sută. Autoritatea electorală a trimis spre validare Curţii Constituţionale şi lista viitorilor deputaţi. 

"În urma hotărârilor aprobate astăzi de Comisia Electorală Centrală să prezentăm dosarul Curţi Constituţionale cu solicitarea de validare a membrilor în Parlament Republicii Moldova de legislatura XX şi de confirmare a supleanţilor pe lista celor cinci concurenţi electorali care au acces în Parlament", a spus preşedintele CEC, Iurie Ciocan.

După aprobarea raportului final prezentat de CEC în Parlament vor accede cinci partide. Astfel, cele mai multe mandate, 25 la număr, au fost obţinute de Partidul Socialiştilor. Pe locul al doilea se clasează PLDM care va trimite în Parlament 23 de deputaţi. Celor de la Partidul Comuniştilor le revin 21 de locuri în Legislativ. Urmează PDM, formaţiune care va fi reprezentată în Parlament de 19 aleşi, iar 13 mandate revin Partidului Liberal

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu