CEC a prezentat rezultatele preliminare ale scrutinului şi a realizat profilul primarilor aleşi

Embed:

Dorin Cimil, Preşedintele Comisiei Electorale Centrale a făcut declaraţii într-o conferinţă de presă, privind rezultatele preliminare ale turului II al alegerilor locale generale. 

Cimil a declarat că în cadrul turului doi al alegereilor locale generale, în cele 1042 de secţii de votare organizate pentru acest scrutin s-a înregistrat o prezenţă de 647.781 de votanţi, ceea ce reprezintă 40,34 % din numărul tuturor alegătorilor înscrişi în listele electorale.

În municipiul Chişinău şi-au exercitat dreptul la vot 240.574 de alegători, ceea ce constituie 37,78 din cei aşteptaţi la urne. 

Pentru suplinirea celor 384 de mandate de primar, în cadrul scrutinului de ieri au participat 768 de candidaţi.

Codul electoral prevede că în al doilea tur de scrutin se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi indiferent de numărul alegătorilor care au participat la alegeri. În caz de paritate de voturi se consideră ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi în primul scrutin. 

În trei localităţi din ţară, candidaţii la funcţia de primar în turul doi al alegerilor au obţinut un număr egal de voturi. Asemenea cazuri au fost înregistrate în comuna Bălăbăneşti din raionul Sângerei, satul Hirişeni din raionul Teleneşti şi satul Hirova din raionul Călăraşi. 

Potrivit datelor preliminare, profilul primarilor aleşi în turul doi de scrutin, arată că din cei 384 de primari aleşi, 300, adică 78,1% sunt bărbaţi şi 84, ceea ce constituie 21,9 % sunt femei.

Cel mai tânăr primar ales are vârsta de 25 de ani, iar cel mai vârstnic primar ale are 72 de ani. 

49 dintre primarii aleşi au fost candidaţi independenţi, iar 335 reprezintă o formaţiune politică. 

loading...

Lasă un comentariu