CEC a prezentat rezultatele preliminare ale alegerilor pentru funcția de președinte al ţării

Embed:

Comisia Electorală Centrală (CEC) a prezentat rezultatelor preliminare ale alegerilor pentru funcția de Președinte al Republicii Moldova. Potrivit datelor, la ora 07:00, s-au închis ultimele secţii de voatre de pe teritoriul SUA. Comisia Electorală Centrală anunță că până la ora 10:00 s-au procesat 99,9% din procese verbale. Mai sunt 2 procese care urmează să fie totalizate: din Sacramento și dintr-un oraș din Republica Franceză.

Prezenţa la urne în turul II al alegerilor prezidenţiale este de peste 53% dintre alegători care şi-au exercitat dreptul la vot.

Cea mai mare rată de participare la vot, potrivit CEC, s-a atestat în municipiul Chişinău, mai mult de 58 la sută, cea mai scăzută fiind în raionul Cantemir (41%).

Cei mai activi alegători au fost cei care au vârstele cuprinse între 26-40 de ani.

Potrivit CEC, dintre cei care şi-au exercitat dreptul la vot 53 de procente sun femei, iar 46 la sută sunt bărbaţi.

Pînă la această oră au fost procesate 99,95% din procese verbale. Astfel, Igor Dodon- a acumulat 52,27% din sufragii.  Oponenta sa, candidata PAS, Maia Sandu a obţinut 47,73% din sufragii. Codul electoral prevede că este declarat ales candidatul care a obținut cel mai mare număr de voturi în al doilea tur de scrutin.

Comisia Electorală Centrală menţionează că aceste informații poartă un caracter preliminar, până la prezentarea la CEC a documentelor electorale în original. Consiliile electorale de circumscripție au la dispoziție 48 de ore după închiderea secțiilor de votare pentru a prezenta procesul –verbal cu privire la totalizarea rezultatelor alegerilor pe circumscripție.

Totodată, în condițiile Codului electoral, Comisia Electorală Centrală are la dispoziție 5 zile pentru a întocmi un proces-verbal de totalizare a alegerilor, ulterior, în termen de 3 zile de la data semnării acestuia, va prezenta Curţii Constituționale un raport privind rezultatele scrutinului prezidențial.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu