CEC a aprobat tirajul buletinelor de vot pentru moldovenii stabiliţi în străinătate

Embed:

Comisia Electorală Centrală a aprobat tirajul buletinelor de vot pentru moldovenii stabiliţi în străinătate. Acesta va fi aproape dublu faţă de câte au fost la alegerile prezidenţiale din 2016. În total, pentru diasporă, atât pentru alegerile parlamentare, cât şi pentru referendumul din 24 februarie, vor fi tipărite 1 milion 981 de mii 200 de buletine de vot.

Potrivit CEC, numărul a fost estimat de Ministerul de Externe şi Consiliile Electorale celor trei circumscripţii pentru moldovenii stabiliţi în străinătate.

"Este necesar de a demara procedura de tipărirea buletinelor de vot mai devreme, aşa cum prevede Codul Electoral pentru a respecta competenţele, inclusiv, a Comisiei Electorale Centrale: vor putea să-şi realizeze dreptul la vot în una din cele 125 de secţii de votare deschise", a declarat Alina Russu, preşedintele CEC. 

Potrivit deciziei Guvernului, pentru diasporă vor fi deschise 125 de secţii de votare, cu 25 mai multe faţă de precedentele alegeri. 42 dintre acestea vor fi în cadrul misiunilor diplomatice. La aceste alegeri, aproximativ 625 de mii de moldoveni din diasporă sunt aşteptaţi la urne.

În 24 februarie, alegătorilor vor fi propuse câte patru buletine de vot: pentru circumscripţia naţională, cea uninominală, dar şi două buletine pentru întrebările în cadrul referendumului consultativ. Moldovenii vor fi întrebaţi dacă sunt de acord cu reducerea numărului deputaţilor de la 101 la 61, dar şi dacă vor să-i demită pe aleşii poporului care nu-și îndeplinesc angajamentele.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu