Ceban propune rezilierea contractelor cu administratorii rutelor care nu au ieşit pe linie

Embed:

Primarul Capitalei, Ion Ceban, a tunat şi a fulgerat din cauza protestului şoferilor de microbuze şi a anunţat că Primăria va rezilia contractele cu transportatorii care nu au ieşit astăzi la linie. El a cerut şi intervenţia organelor de anchetă, pentru a trage la răspundere companiile de transport. Mai mult, dacă acţiunile de protest vor continua, Ceban spune că va fi revizuit programul instituţiilor municipale, inclusiv a şcolilor şi grădiniţelor.

Primarul Ion Ceban a mai spus că pe străzile unde nu au circulat microbuzele, a fost suplinit numărul troleibuzelor şi al autobuzelor.

"Care astăzi se fac de cap şi nu respectă angajamentele contractuale, să fie investigate absolut toate acţiunile acestor domni în raport cu Primăria Municipiului Chişinău. Eu rog cel puţin până mâine seara, domnul Ceban să ne daţi versiunea juridică cum putea rezilia aceste contracte. Şi le vom rezilia în orice circumstanţe şi veţi merge în judecată şi acolo ne vom clarifica cu aceste subiecte", a spus primarul Capitalei, Ion Ceban. 

Tot astăzi, Ceban i-a acuzat pe mai mulţi transportatori de interese ascunse şi a declarat că aceştia vor fi verificaţi minuţios.

"Centrul Naţional Anticorupţie, Procuratura Generală, domnii pe care i-am menţionat Topală, Seredneac, Alexa, dar şi alţii care astăzi îşi fac de cap şi nu respectă angajamentele contractuale să fie investigate toate acţiunile acestor domni în raport cu Primăria Municipiului Chişinău. De la procedura de obţinere a acestor rute, de fapt aceştia nu-şi gestionează personal maşinile pe care le au", a afirmat primarul Capitalei, Ion Ceban.

Iurie Topală nu a răspuns la telefon pentru a oferi o reacţie, iar Nicolae Seredneac neagă acuzaţiile.

"În loc să ne gândim cum transportăm pasagerii, noi nu ştiu ce facem. Ideea este că noi suntem practic în faliment, pentru că această activitate nu mai este rentabilă. De ce ne sperie cu aceste verificări? Lucrăm cu tarif de trei lei, salarii nu primim şiu nici bani din buget. La noi totul este transparent, plătim toate impozitele, ce vor să caute?", a menţionat reprezenantul unei companii de transport auto, Nicolae Seredneac.

Totodată, preşedintele Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat pentru postul nostru de televiziune că protestul s-a desfăşurat conform legii şi că organele de anchetă ar trebui să intervină, pentru a scoate la iveală mai multe nereguli care ar fi fost comise de municipalitate.

În replică, preşedintele Asociaţiei Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, a declarat pentru postul nostru de televiziune că protestul s-a desfăşurat conform legii şi că organele de anchetă ar trebui să intervină, pentru a scoate la iveală mai multe nereguli care ar fi fost comise de municipalitate.

"Cât privește implicarea organelor de anchetă, cred că aici domnul Ceban are dreptate, acele 381 de milioane care sunt alocate Parcului Urban şi Regiei Transport Electric, vreo 200 de milioane de acolo se fură. Cred că fără organele de anchetă noi nu vom afla persoanele care se ocupă cu aceste delapidări, iar această criză din sistemul de transport care acum generează microbuzele, de fapt, ar putea scoate la iveală toată corupția din acest sistem", a menţionat preşedintele Asociaţiei Transportatorilor Auto, Oleg Alexa. 

Oleg Alexa a mai spus că din cele 700 de microbuze, 80 la sută nu au ieşit astăzi pe linie. Potrivit lui, dacă în viitorul apropiat nu se va ajunge la o înţelegere cu autorităţile municipale, atunci protestele vor continua. De mâine însă, microbuzele vor ieşi la linie în mod obişnuit, iar eventualele greve vor fi anunţate din timp.

Şi premierul Ion Chicu a venit cu o reacţie la greva transportatorilor. El a declarat că în Chişinău nu ar trebui să existe microbuze şi că ele ar putea dispărea în cel mai scurt timp.

"Problema transportului urban ţine de competențele Primăriei. Noi am discutat cu domnul primar în câteva şedinţe despre viziunele lui privind transport urban. Este clar că maxi-taxiuri nu mai au ce căuta în Chişinău. Imediat nu pot fi înlăturate, dar dacă vor fi procurate mai multe autobuze, mai multe troleibuze, acest tip de transport, depășit deja demult, va dispărea de pe străzile municipiului", a spus prim-ministrul, Ion Chicu.

loading...

Lasă un comentariu