Ceaţa şi lapoviţa au provocat în şase zile, în Capitală 356 accidente rutiere. Ce recomandă poliţia în caz de accident

Condițiile meteo nefavorabile fac condusul mai dificil. În urma caderilor de lapoviţă şi persistenţei ceţei, doar în perioada 24-29 noiembrie, anul curent în Capitală s-au produs 356 accidente rutiere provocate de neatenția și imprudența șoferilor, în urma cărora au fost înregistrate 31 victime care în momemtul producerii accidentelor aveau calitatea de pasager sau șofer.

Zilele de joi și vineri au înregistrat între 78 și 84 accidente rutiere doar în 24 ore.

Poliția Capitalei recomandă cetățenilor să manifeste maximă prudență în trafic și să respecte regulile de circulație rutieră.

Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, conducătorii auto trebuie să manifeste atenţie sporită în legătură cu reducerea vizibilităţii prin aburirea parbrizului si a geamurilor laterale a autoturismului. Astfel, neluarea măsurilor de dezaburire a acestora, pot duce la împiedicarea aprecierii distanţei și vitezei mașinii care vine din sens opus, sau de pe un drum adiacent, şi pot fi cauze care duc la favorizarea comiterii accidentului rutier.

Poliţia recomandă șoferilor să conducă prudent şi să adapteze permanent viteza de deplasare la condițiile de drum și trafic și să se asigure temeinic înaintea efectuării oricărei manevre rutiere.

În afara condițiilor meteo nefavorabile, un alt factor important care poate duce la producerea accidentelor rutiere, poate fi slaba pregătire a șoferilor de a conduce autoturisme în condiții meteo nefavorabile.

Totodată, șoferii sunt rugaţi să manifeste amabilitate în traficul rutier prin cedarea trecerii altui vehicul, asftel evitandu-se accidentele rutiere.

Care sunt condiţiie de documentare a accidentelor rutiere?

Urmare amendamentelor Legii nr.414/2006 cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule, în caz de accident rutier unde sunt implicate două vehicule şi prejudiciul material nu depăşeşte suma de 10 000 lei/MD, unde un participant recunoaşte vinovăţia, nu este obligatorie implicarea Poliţiei şi nici sesizarea acestui eveniment la Serviciul 112. Ambii conducători auto se deplasează la compania de asigurare a persoanei vinovate de accident, în timp de 48 ore, pentru anunțarea accidentului rutier și completarea formularelor de înțelegere amiabilă.

În astfel de situații nu se efectuează testarea alcoscopică, iar persoana vinovată este scutită de răspunderea contravenţională a aplicării amenzii şi punctelor de penalizare.

Cerinţele campaniilor de asigurări sunt:
Imediata anunțare a companiei de asigurare, completarea formularului constatării amiabile. Totodată, este necesar si efectuarea unor poze panoramice și în detaliu a accidentului rutier.

 

loading...

Lasă un comentariu