Cea mai veche bijuterie din lume, descoperită în Siberia: O brățară de peste 40.000 de ani (FOTO)

Cea mai veche bijuterie din lume, o brățară de peste 40.000 de ani, a fost găsită într-o peșteră din Siberia. Arheologii au fost surprinși să constate cât de evoluat este modelul acesteia, scrie Digital Journal.

Brățara a fost descoperită într-un sit numit Pestera Denisova din Siberia, aproape de granița rusă cu China și Mongolia.

Acesta a fost găsit lângă oasele unor animale dispărute, precum mamuți și alte artefacte care datează din urmă cu 125.000 de ani.

Peștera este numită după poporul Denisovan – o specie misterioasă de hominizi din genul Homo, care sunt genetic diferiți de Homo sapiens și neandertalieni. Despre aceștia se știe că au migrat din Africa după primul val de Homo erectus, cu mult înaintea Homo sapiens.

Denisovanii au fost unici în multe feluri, având ramuri diferite alți strămoși ai omului. Descoperirea unui deget feminin denisovan și a diferitelor dinți arată că nu au avut asemănări morfologice nici cu neandertalienii, nici cu oamenii moderni.

Dovezile ADN sugerează, de asemenea, că, într-un anumit moment, denisovanii trebuie să fi interferat cu o specie de ființe umane, încă necunoscută și nedescoperită.

Descoperirea brățării sugerează că această specie avea abilitatea de a realiza podoabe cu o tehnică superioară. Până la găsirea acestei bijuterii, oamenii de știință crezuseră că asemenea abilități nu au apărut decât în rândul oamenilor în perioada neolitică, care a început la aproximativ 10 000 î.Hr.

Cu toate acestea, experimentele au stabilit că acea brățară nu putea fi făcută de homo sapiens sau de neandertalieni. După 7 ani de analiză, oamenii de știință sunt încrezători că piesa a fost făcută cu 30.000 de ani înainte de începutul epocii de piatră.

Daily Mail îl citează pe șeful Muzeului de Istorie și Cultură al Popoarelor din Siberia și Orientul Îndepărtat din orașul Novosibirsk, Dr. Anatoly Derevyanko, care a spus: „Abilitățile creatorului ei au fost perfecte. Inițial, am crezut că a fost făcută de neandertalieni sau de oamenii moderni, dar s-a dovedit că stăpânul era Denisovan”.

Ceea ce este incredibil este faptul că meșterul care a făcut podoabele pare să fi folosit ceva asemănător cu un exercițiu modern. Specialiștii au constatat după ce au studiat diametrele brățării, că a fost folosit un fel de burghiu a cărui viteză de rotație trebuie să fi fost destul de ridicată și cu fluctuații minime, scrie libertatea.ro

Brăţara conţine clorit, o piatră care se găseşte la 240 de kilometri de peşteră. Directoarea muzeului din Novosibirsk, unde în prezent se găseşte brăţara, Irina Salnikova, a precizat că „aptitudinile creatorului său sunt perfecte. Iniţial, am crezut că a fost făcută de neanderthali sau de oamenii moderni, dar se pare că acesta era denisovan”.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu