Cea mai mare bancă din Suedia, implicată în LAUNDROMATUL RUSESC. A reuşit să spele 135 de miliarde de euro proveniţi din Rusia

Embed:

Cea mai mare bancă din Suedia ar fi fost implicată în "laundromatul rusesc".

Potrivit Reuters şi Financial Times, care fac trimitere la un raport intern al Swedbank, circa 135 de miliarde de euro ar fi fost spălaţi prin intermediul filialei sale din Estonia. Banii ar proveni din Rusia şi din alte state ex-sovietice.

Raportul băncii suedeze a fost realizat în baza unei anchete interne, condusă de un fost procuror norvegian. Astfel, potrivit documentului, între 2008 și 2018 au existat deficiențe semnificative în eforturile Swedbank de combatere a spălării banilor, care se ocupau de fondurile provenite de la clienți nerezidenți.

La rândul lor, reprezentanţii băncii din Suedia susţin că sucursala estoniană a deservit doar 653 de clienți "de risc înalt", iar fondurile acestora ar constitui doar zece procente din toate tranzacţiile băncii în perioada 2011-2014.   

Anterior, şi Danske Bank a fost acuzată de spălarea a aproximativ 200 de miliarde de euro prin filiala sa din Estonia. Din cauza tranzacţiilor dubioase ale acestor instituţii financiare a avut de suferit şi sistemul bancar din Moldova.   

În perioada 2010 - 2014, raiderul nr 1 în CSI, Veaceslav Platon, a spălat 20 de miliarde de dolari prin intermediul conturilor Moldinconbank. Banii erau transferaţi din Rusia în Moldova, de unde plecau spre o bancă din Letonia, iar apoi în mai multe conturi off-shore.

Între timp, pachetul majoritar de acțiuni al Moldindconbank a fost cumpărat de un investitor bulgar.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu