Cea mai lungă eclipsă de lună din secolul XXI din 27 iulie va fi VIZIBILĂ ŞI ÎN MOLDOVA. Unele persoane ar putea fi afectate

Embed:

Milioane de oameni vor putea urmări săptămâna aceasta un spectacol astronomic deosebit. Cea mai lungă eclipsă de lună din secolul XXI va putea fi văzută în 27 iulie de aproape jumătate din globul pământesc, iar durata maximă a fazei totale va fi de o ora şi 43 de minute. Denumită în popor şi "Luna sângerie", eclipsa va putea fi văzută de moldoveni de la 20:00 până la miezul nopţii.

Luna va intra în eclipsă la ora 20:15, iar fenomenul va putea fi urmărit timp de aproape șase ore. La ora 21:24, marginea din stânga jos a lunii o să înceapă să își schimbe culoarea și strălucirea. Corpul ceresc o să devină din ce în ce mai roșiatic și este momentul în care se spune că Luna începe să intre în umbra Pământului. De la ora 22:30, Luna o să fie acoperită total, până la ora 00.14, a dimineții de 28 iulie.  Momentul de maxim al eclipsei va fi la ora 23:22. Culorile pe care le va avea luna pe timpul fenomenului, vor varia de la portocaliu, la maroniu închis, în funcție de gradul de poluare al atmosferei terestre a Pământului.

"Este un fenomen astronomic când Luna care se roteşte în jurul Pâmântului intră în conul de umbră a Pâmântului. Pentru noi, pentru Moldova are o însemnătate mare deoarece se va vedea anume şi de la noi", a menţionat Ion Nacu, astronom.

Eclipsa de lună poate avea efecte negative asupra unor persoane, spun astrologii. Oamenii care suferă de afecţiuni ale sistemului nervos sau de vedere trebuie să fie foarte prudenţi.

"Această eclipsă este deosebită prin faptul că se măreşte numărul atacurilor cerebrale, a cazurilor de infarct, de aceea trebuie să avem grijă de sănătatea noastră", a precizat Ala Sazonova, astrolog.

În popor se mai spune că eclipsa de lună este considerată un bun prilej pentru a renunța la obiceiurile proaste. Bătrânii spun că există şi legende despre acest fenomen astronomic.

"Bunica zicea că vârcolacii mănâncă luna şi era o nevoie că se termină toate. Se ascundeau oamenii, acum însă toţi ştiu când va fi, nu-i aşa de straşnic", a spus o femeie. 

Cea mai lungă eclipsă totală de lună înregistrată până acum a avut loc în 16 iulie 2000 și a durat o oră și 46 de minute.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu