Cea mai frecventă greşeală făcută de părinţii care îşi transportă copiii cu maşina

Siguranţa copiilor din maşină e, din păcate, opţională pentru o treime din şoferii din România. Îi recunoşti imediat în trafic: sunt părinţii care îşi ţin copiii în braţe pe scaunul din dreapta sau îi lasă singuri să zburde pe bancheta din spate. Nici vorbă de scaune speciale, deşi riscul la care-şi expun copiii e uriaş, scrie digi24.ro.

Cei mai mulţi dintre ei habar n-au că există o lege care reglementează transportul copiilor cu maşina. Cei care nu o respectă riscă amenzi de ordinul sutelor de lei.

Copiii sub 1,35 metri înălţime pot merge cu maşina doar în scaune auto speciale. Deşi acest lucru e prevăzut cât se poate de clar în Codul Rutier, legea pare facultativă pentru unii părinţi. 

Un studiu realizat de o cercetătoare de la Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) arată că această atitudine e întâlnită frecvent în rândul conducătorilor auto.

Studiul arată că nu toţi copiii sunt protejaţi ca pasageri atunci când se află în maşină. O treime dintre şoferii observaţi nu foloseau scaunul auto pentru cei mici. Explicaţia acestora este una simplă: şi dacă sunt ţinuţi în braţe, copiii s-ar afla în siguranţă.

"Iau interviuri părinţilor care utilizează şi celor care nu utilizează, să văd exact care sunt motivele, atitudinile, barierele întâmpinate. În funcţie de ce rezultate am, aş vrea să construiesc o intervenţie bazată pe dovezi, să putem face alte propuneri de modificare legislativă", a explicat cercetătorul în Departamentul de Sănătate de la UBB, Diana Rus.

Testele arată că gâtul şi coloana unui copil care nu este fixat într-un scaun special pot fi grav afectate, în cazul unui impact produs la viteza de 50 de kilometri la oră.

"Folosirea acestor sisteme de siguranţă este foarte importantă, deoarece studiile relevă faptul că în 98% dintre cazurile în care aceste sisteme au fost folosite, pasagerii au suferit răni mult mai uşoare sau au scăpat cu viaţă", a afirmat purtătorul de cuvânt al Poliției Rutiere, Sorin Precup.

Sunt și părinți care au înțeles de ce e nevoie de un scaun special.

"E mult mai mare siguranţa decât în braţe, decât în orice alt scaun, pentru că este ţinut fix, vedeţi că are şi pernuţele aici", a spus mama unui copil.

Un astfel de scaun special costă în jur de 1.200 de lei, dar sunt şi variante mai ieftine, chiar şi de şase ori.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu