Ce va pune punct crizei create de politicieni, cuvântul preşedintelui sau votul cetăţeanului? LIVE TEXT, Fabrika

(UPDATE 22.45) Vasile Croitoru: Vor fi o lovitură pentru cei trei alegerile. Dar dacă încă se negociază şi sunt şanse de a se alege, în caz să se înţeleg PD şi PLDM, atunci PL îşi va modera poziţia, PL nu o singură dată a făcut declaraţii tari, duri, rigide, după care au urmat declaraţii mai moi. Ei vor întinde atâta timp cât va dura termenul rezonabil, important să nu dureze la fel ca alegerea preşedintelui. Orice nerespectare de cuvânt din partea politicienilor le scade din voturi, şi de aceea nu trebuie să se întrebe de ce Voronin a ocupat  primul loc. După patru ani de hărţuire a partidelor, să te menţii pe primul loc înseamnă ceva.

(UPDATE 22.39) Anatol Ţăranu: Există un compromis, PL îşi păstrează poziţia de neacceptare a lui Filat, dar necesitatea de a da un nou suflu integării europene face ca PL să voteze. Noi, PL, nu acceptăm, dar permitem celor 5 membri din PL să voteze, iar ceilalţi nu votează.

(UPDATE 22.35) Valeriu Reniţă: Cred că primul care va fi desemnat de Timofti va fi Filat, dar există rezistenţa PL, dar aceasta ar putea fi doar nişte pretenţii la anumite concesii din partea lui Filat. Problema e cât va putea Filat să cedeze. Ei nu discută altceva decât anumite pârghii de influenţă.

(UPDATE 22.30) Anatol Ţăranu: Dacă guvernarea mergea bine, cu siguranţă ar fi primit premiul unul din liderii AIE. A fost un as în mâneca AIE şi ei nu s-au folosit de el. Ei nu guvernează ţara, ci îşi reglează conturile între ei.

(UPDATE 22.25) Anatol Ţăranu: Voronin a devenit politcianul cel mai bun în ziau de7 aprilie, cand de comemorează victimele evenimentelor din 2009. Călăul tinerilor de la evenimente care au avut loc acum 4 ani continuă să rămână politicianul Nr. 1. Aici i-aş întreba pe liderii AIE: ce aţi făcut voi, cum de s-a îmtâmpla că cel care e considerat călăul manifestanţilor evenimentelor din 7 aprilie a rămas politicianul Nr. 1? De e organele stat nu şi-au făcut datoria?

(UPDATE 22.22) Vasile Croitoru: Unii lideri se supraapreciază şi când văd rezultatele unui sondaj mereu vin cu critici.

(UPDATE 22.20) Vitali Catană: Votarea lui Voronin trebuie să pună pe gânduri.

(UPDATE 22.18) Valeriu Reniţă: Voronin s-a aflat mereu în top, printre primii trei, nu văd nicio discrepanţă, m-a uimit reacţia lui Voronin. La toate ultimele alegeri PCRM a luat cele mai multe voturi, mereu s-a ştiut că Voronin se află în fruntea unui sau altui top. Atitudinea lui, unii au spus pe bună dreptate că a fost o acţiune de PR.

(UPDATE 22.12) Anatol Ţăranu: Pentru PL, participarea la orice guvernare e imposibilă fără PLDM. Ei nu vor face o coaliţie cu PCRM. E foarte puţin probabil că în urma viitoarelor alegeri, PL şi va majora electoratul, poate chiar vor pierde o parte din el. Dacă vor fi anticipate, iar vor veni la Filat şi vor propune să se facă o majoritate. PL e într-o situaţie destul de dificilă datorită unei iniţiative cu care au venit socialiştii, de iniţiere a unui referendum privind rechemarea lui Chirtoacă din funcţia de primar. Chirtoacă are probleme în municipiu. Referendumul va avea loc şi e absolut evident că ostilităţile dintre PLDM şi PL va subţia susţinerea lui Chirtoacă şi această subţiere va veni din partea PLDM. Iar Chirtoacă e principala resursă administrativă a PL. În caz dacă nu se va reface AIE 3, vor avea loc anticipate cu o probailititate foarte mare ca PCRM să revină la guvernare, iar PL ar putea pierde foarte mult la alegeri. Chirtoacă continuă să rămână un politician cunoscut, dar fără susţinerea PLDM la alegerile locale, el pierdea lupta pentru muinicipiu.

(UPDATE 22.07) Vitali Catană: Ei vor face ce vor vrea, dar dacă nu vor ţine cont de ce vrea societatea, înseamnă că nu mai trebuie să vorbim despre guvernare.

(UPDATE 22.03) Vasile Croitoru: Ca să fie nişte negocieri calitative trebuie să se ia programul de guvernare şi să vadă ce s-a realizat şi ce nu. Dar nu se va vedea nimic din el, deoarece e foarte ambiţios. Pe ei mai mult îi intereează împărţirea resurselor care au mai rămas în stat.

(UPDATE 21.59) Vitali Catană: PL ar trebui să aibă în vedere două coordonate, orice s-ar întâmpla doar o alianţă poate guverna şi trebuie să se anungă la un acord, cine va ceda îi priveşte. Viitoarea guvernare, dincolo de persoana prim-ministrului trebuie să aibă un alt conţinut. Presiunea societăţii ar trebui să se pună pe acest aspect: să axeze guvernarea pe negocierile făcute cu partenerii europeni.

(UPDATE 21.52) Anatol Ţăranu: Problema de esenţă constă în faptul ce fel de majoritate parlamentară va apărea în urma negocierilor. Criza politică, faza ei finală a început în momentul în care AIE a căpătat ca rezultat al evenimentelor din Pădurea Domnească. Atunci a răbufnit toată mizeria pe care o producea AIE. A devenit absolut clar că politicienii ne consideră o turmă de oi. Criza pe care a provocat-o Pădurea Domnească a scos în evidenţă faptul că AIE nu e o formă fericită de guvernare. Problema nu constă în Filat. Ceea ce face Ghimpu, el deviază de la esenţa problemei. Problema constă în faptul dacă se va schimba din punct de vedere calitativ guvernarea. Dacă nu se schimbă, mergeţi mai bine la anticipate. Noi avem nevoie de o guvernare categoric nouă.

(UPDATE 21.47) Valeriu Reniţă: Politicienii îşi pot permite să se joace cu soarta poporului, dar nu cu soarta lor. Nu îşi vor pune la bătaie puterile, banii, energia, atâta timp cât nu au calculat un rezultat în favoarea lor. Din acest punct de vedere se va reface AIE. Nimănui nu-i vin la socoteală alegerile anticipate şi nici revoluţia de care vorbea Voronin nu se va produce. Şi liderul PCRM a recunoscut că Alianţa se va reface şi ştie el ce spune. Întotdeauna după declaraţiile categorice ale lui Ghimpu apare cu declaraţii contradictorii Valeriu Munteanu, el poate reprezenta portiţa către negocieri. Va fi un AIE 3 mai curând. Liberalii vor să obţină din partea lui Filat anumite lucruri, dar se vehiculează clar că ar putea exista şi o altă Alianţă, cu neafiliaţii din Parlament, e o ecuaţie mai complicată. Nu exclud nici cea mai neverosimilă variantă, o majoritate parlamentară între comunişti şi democraţi. Nu trebuie să excludem versiunea PD-PCRM.

(UPDATE 21.40) Vasile Croitoru: Această perioadă în care se spune că au avut loc şi anumite negocieri mai mult a fost o perioadă de depăşire a stării psihologice care există între cele trei componente ale AIE. Cred că a fost o perioadă de acalmie, în care fiecare s-a gândit. Dar din declaraţiile PL vedem că poziţia acestui partid este inflexibilă. Ei vor negocia atâta timp cât le va permite termenul de 45 de zile. Politicienii nu sunt oameni simpli, ei se consideră trimişii lui Dumnezeu pe Pământ. Există, totuşi, nişte înţelegeri, deoarece negocierile nu se bazează doar pe funcţia de premier, se amestecă acolo şi funcţia ce procuror general şi cea de şef al FISC. Dar ceea ce se întâmplă îi discreditează pe zi ce trece. Să nu ajungă în situaţia în care să se repete anul 2001. Vor negocia atâta timp cât vor putea specula pe prevederile din Constituţie.

(UPDATE 21.36) Vitali Catană: Norma legală în drept, în general e folosită noţiunea de bună-credinţă, ea lasă loc de interpretări. Constituţia noastră e concepută bine. Constituţia în general e concepută pentru a lăsa loc politicienilor de a se manifesta. Din păcate, politicienii le folosesc nu întoteauna cu bună-credinţă. Politicienii trebuie să aibă în vedere că vor fi apreciaţi de alegători din perspective bunei credinţe.

(UPDATE 21.33) Anatol Ţăranu: Există o mare doză de raţionament. Din momentul în care va fi desemnat candidatul pentru suplinirea postului de premier va începe numărătoarea, cele 45 de zile. E adevărat că Constituţia tratează cam ambiguu perioada de după cele 45 de zile. De obicei, în asemenea situaţii critice, preşedintele Curţii Constituţionale păstrează tăcerea, el nu se implică. Comentariile preşedintelui Curţii Constituţionale au fost pertinente, ar fi bine dacă politicienii s-ar conduce de ele. Deocamdată e cert un lucru: criza nu e depăşită, există un impediment major: PL şi Mihai Ghimpu.

(UPDATE 21.29) Valeriu Reniţă: Greu de spus de cât timp vor avea nevoie, negocierile adevărate nu au început, vor porni atunci când preşedintele Timofti va desemna candidatul la funcţia de premier. Două săptămâni după asta sunt suficiente ca să numească membrii Guvernului, mă gândesc ca înainte de Paşte să avem un nou Guvern, cadou. Fiecare zi se încheie cu o înţelegere şi fiecare nouă zi începe cu neînţelegere. Negocierile se mimează, toţi ştiu ce aşteaptă unul de la altul, pur şi simplu nu a venit încă etapa decisivă.

(21.25) Cea de-a patra săptămână politică a început cu declaraţii categorice. Liberalul Ghimpu reiterează refuzul de a susţine candidatura lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru, iar starea de incertitudine devine una permanentă. Dincolo de declaraţii, politicienii par că nu mai au soluţii pentru actuală criză, iar mediul tulbure, creat tot de ei, le convine.

Cine va pune punct crizei, cuvântul preşedintelui sau votul cetăţeanului? Răspunsul la această întrebare îl aflaţi astăzi, la Fabrika. Invitaţii din această seară sunt:

- directorul Centrului de Cercetări Strategice, Anatol Ţăranu,

- expertul constituţionalist Vitali Catană,

- jurnalistul Valeriu Reniţă,

- politologul Vasile Croitoru.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu