Ce va face în acest an Guvernul Republicii Moldova pentru stimularea businessului mic şi mijlociu

15 milioane de lei au fost alocate din bugetul de stat pentru crearea a trei incubatoare de afaceri în raioanele Sângerei, Rezina şi Dubăsari. Şi asta pentru că Guvernul a declarat drept prioritate susţinerea întreprinderilor mici şi mijlocii care, după exemplu UE, au o contribuţie substanţială la formarea PIB-ului, crearea de noi locuri de muncă şi stimularea exporturilor.

O conferinţă cu această temă a avut loc astăzi la Chişinău susţinută de către directorul Organizaţiei pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii de pe lângă Ministerul Economiei, Iulia Iabanji.

Potrivit acesteia, incubatoarele de afaceri vor fi axate pe domeniile de producere şi piaţa serviciilor. Astfel,  cel puţin 40% din rezidenţi vor fi tipic orientaţi spre producere, 50% vor lucra în piaţa serviciilor, iar restul vor acorda servicii in cadrul incubatorului, cum ar fi contabilitate, servicii de consultanţă în afaceri, juridice şi altele.

Menţionăm că, în 2011, pentru crearea noilor incubatoare de afaceri, au fost alocate de către Guvern 10, 2 milioane de lei. Astfel, s-a dat startul unor astfel de proiecte la Ştefan Vodă unde incubatorul dispune de spaţii pentru incubarea a 19 companii. La moment sunt găzduite 12 companii, atât din sfera de producere, cât şi din domeniul serviciilor. Aceste companii au oferit 25 locuri de muncă.

Un incubator de afaceri a fost deschis şi în Leova.

Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii este instituţia responsabilă de dezvoltarea reţelei Incubatoarelor de Afaceri în Republica Moldova. Instruirea rezidenţilor deja selectaţi şi potenţialilor de a fi incubaţi, este efectuată de către ODIMM, cu suportul Proiectului ENTRANSE şi în strânsă colaborare cu Consiliul raional.

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu