Ce urmează după adoptarea de ONU a Rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova

Federația Rusă trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova. Este următorul pas logic după adoptarea de către Adunarea Generală a ONU a Rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută de premierul Pavel Filip într-un interviu pentru moldpres, în ajunul vizitei la New York la cea de-a 73-a sesiune a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

"Prin adoptarea Rezoluției privind retragerea forțelor armate străine de pe teritoriul Republicii Moldova, Adunarea Generală a confirmat că Federația Rusă a atentat la suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, prin refuzul de a se conforma normelor dreptului internațional și principiilor înscrise în Carta ONU. În consecință, Federația Rusă trebuie să-și retragă necondiționat, complet și fără întârziere armamentele și forțele sale militare de pe teritoriul Republicii Moldova.

Rezoluția reprezintă un document de referință al ONU, menit să consolideze sprijinul organizației pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova. În context, doresc să exprim gratitudinea noastră profundă tuturor statelor membre care au susținut adoptarea rezoluției", a spus premierul Pavel Filip. 

Potrivit lui Filip, subiectul va rămâne în vizorul ONU pentru mult timp, deoarece recent, Comitetul General și Adunarea Generală a ONU a adoptat un punct nou, intitulat Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova

"Acest subiect va rămâne în vizorul ONU şi pe viitor, deoarece săptămâna trecută, Comitetul General și Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin consens, decizii privind înscrierea în agenda sesiunii a 73-a a unui punct nou, intitulat Retragerea completă a forţelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova. Totodată, consider că este important să resuscităm discuțiile la nivelul OSCE cu privire la necesitatea finalizării retragerii forțelor militare ruse staționate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.Nu în ultimul rând, sunt continuate eforturile noastre la nivel guvernamental pentru consolidarea măsurilor și protocoalelor încheiate în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului", a declarat premierul Pavel Filip. 

INTERVIUL INTEGRAL POATE FI CITIT AICI

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu