Ce trebuie să ştie moldovenii cu cetăţenie română care vor participa la alegerile europarlamentare din România

Embed:

36 de secţii de votare vor fi deschise în Republica Moldova pentru alegerile europarlamentare din România, care vor avea loc pe 26 mai. Anunţul a fost făcut de ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniță, în cadrul unei conferinţe de presă.

Totodată, oficialul a adus mulţumiri autorităţilor din ţara noastră pentru permisiunea de a deschide secţii de vot, dar şi pentru sprijinul acordat pentru ca acest scrutin electoral să se desfăţoare în condiţii bune. 

În Chişinău secţii de vot vor fi deschise în următoarele locaţii: Ambasada României, la Consulatul Ambasadei României, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", la Direcţia Î.S "Calea Ferată din Moldova", Liceul "Gheorghe Asachi", la USM şi Liceul "Spiru Haret".

Totodată, în acest an va fi o secţie de votare şi în Durleşti. Centre de votare vor fi deschise şi la Hânceşti, Ialoveni, Nisporeni, Orhei, Căuşeni, Anenii Noi, Bardar şi Călăraşi, Cahul, Cantemir, Leova, Cimislia, Giurgiuleşti, Bălţi, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Soroca, Telenesti şi Ungheni.

Potrivit amabsadorului Daniel Ioniță, în cadrul acestui scrutin cetăţenii români înscrişi în listele electorale ale altor state memebre al UE pot să-şi exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanţilor româniei în Parlamentul European, numai după ce aceştia vor depune o declaraţie pe propria răspundere precum că nu şi-au exercitat dreptul de vot la acelaşi scrutin pentru memebrii PE din statul memebru UE în al carui listă electorală este deja înscris.

De asemenea, pentru a-şi exercita dreptul de vot cetăţenii români trebuie să deţină un act de identitate românesc valabil. Cetățenii români care au vârsta de 18 ani, împliniți până în ziua de referință inclusiv, au dreptul de a alege membri din România în Parlamentul European.

"Fac un apel către toţi alegătorii să se asigure că deţin documente de identitate valabile sau în caz contrar să facă de urgenţă demersurile necesare fie pentru înlocuirea, fie pentru preschimbarea acestor documente înainte de data scrutinului. Secţia consulară a abmbasadelor României, Consulatele Generale ale României de la Bălţi şi Cahul vor oferi sprijinul necesar pentru asigurarea acestor servicici înainte de scrutinul electoral, însă trebuie să ţinem cont că este timp de aşteptare şi proceduri care trebuie să fie respectate. În ziua votului misiunile diplomatice nu vor elibera documente", a punctat Daniel Ioniță.

Potrivit oficialului, la alegerile europarlamentare pentru membrii din România, cetăţenii români cu drept de vot au dreptul să-şi aleagă 32 de deputaţi. 

Membrii din România în Parlamentul European sunt aleși prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat, în condițiile prezentei legi. Mandatul membrilor din România în Parlamentul European este de 5 ani.

Membrii din România în Parlamentul European se aleg pe bază de scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporționale, și pe bază de candidaturi independente. 

loading...
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu