Ce trebuie să facă membrii Coaliţiei Pro Europene dacă vor să câştige viitoarele alegeri

Embed:

Sondajul prezentat de IMAS arată că moldovenii îi taxează clar pe foştii lideri ai AIE, dar politicienii de la guvernare încă mai au şanse să redreseze situaţia. De această părere sunt invitaţii emisiunii Fabrika.

"Trebuie să se eficientizeze sistemul de stat. Este nevoie de o schimbare a sistemului. O prestaţie ca cea de până la Guvernul Leancă, când se face foarte puţin pentru popor, denotă faptul că ei considerau poporul drept nişte oameni lipsiţi de discernământ. Oamenii politici trebuie să înţeleagă că nu suntem un popor de proşti. Trebuie să te dedici acestui popor, dacă vrei să te menţii la putere. Ei ar trebui să dea acum o lovitură de imagine. Nu cred că ar putea să o facă, dar cred că Iurie Leancă şi Igor Corman ar putea să sporească procentul celor două partide, pentru că de grupul Hadârcă nu poate fi vorba", crede politologul Aurelian Lavric.

"Alegerile parlamentare anticipate ar fi fost un dezastru pentru partidele de la guvernare, dar şi pentru democraţia din Moldova. Liderii politici reali au pus în faţă alţi oameni, dar e nevoie de un an şi jumătate de stabiltate politică şi trebuie să se reîntoarcă votul mixt care dezavantajează PCRM. E important să nu se repete greşelile făcute de fosta AIE: să nu se certe, să ţină acordul de coaliţie, să fie critici, dar să nu se mai atace într-un hal fără de hal, să dea impresia că vor să aducă o stabilitate în ţară", crede comentatorul politic Roman Mihăeş.

"Nu îl învidiez deloc pe premier, pentru că a preluat un bagaj destul de greu. Republica Moldova joacă ultimul cartuş în ceea ce priveşte dreapta. Actualul Guvern poate face unele mici corecţii. Populaţia cere locuri de muncă, salarii, luptă contra corupţiei. Oamenii în sondaj nu cer nimic nou, ci vor lucruri promise în campania din 2010", a explicat directorul IMAS, Doru Petruţi.

"Nu ştiu dacă vor avea de învăţat din acest sondaj, dar vor trebuie să înghită această pastilă amară. Summitul de la Vilnius trebuie să aibă o finalitate foarte clară, ca să fie o notă obiectivă şi să fie lansată o altă perspectivă pentru Moldova. Sunt un şir de lucruri dureroase, dar ele deja ar trebui să dea roade", susţine expertul în relaţii publice Ludmila Andronic.

Sondajul IMAS a fost realizat în perioada 10-26 mai, la comanda Agenţiei de presă IPN. Eşantionul chestionat este de 1.143 persoane, atât din mediul urban, cât şi din cel rural, iar marja de eroare este de +/- 3 la sută.

Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu