Ce ţară vrea un salariu minim de 3.300 euro şi de ce

Dezbaterea privind salariul minim este de mare actualitate în Elveţia, unde diferenţele salariale au explodat în ultimii ani. Unii directori câştigă de peste o mie de ori mai mult decât angajaţii lor în prezent, iar în urmă cu ceva vreme diferenţa dintre ei era de "doar" 30 de ori faţă de salariul minim, scrie rtv.net.

Uniunea Sindicală Elveţiană (USS) a propus ca Legea fundamentală să garanteze un salariu minim de 4.000 de franci, adică circa 3.300 euro pe lună, pentru ca aproximativ 400 de mii de cetăţeni să poată trăi decent.

La rândul său, ministrul Economiei, Michel Probst, a confirmat că ştirea potrivit căreia ar fi cerut Departamentului de Artă, Servicii şi Muncă un proiect legislativ privind salariul minim.

"Prin această iniţiativă, vrem să garantăm ca toţi să aibă un salariu decent în Elveţia. Mai mult de jumătate dintre angajaţi nu sunt protejaţi printr-o convenţie colectivă", a declarat Daniel Lampart, economist şef al USS.

Patronatul nu are aceeaşi opinie.

"Un salariu minim general este o soluţie proastă. Există importante diferenţe regionale între nivelurile de trai şi costul vieţii", explică Ruth Derrer Balladore, líder a Uniunii Patronale Elveţiene (UPS).

Potrivit presei elveţiene, sindicatul a strâns 111.000 de semnături în apărarea propunerii sale.

 
Pe aceeaşi temă

Lasă un comentariu